INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

nemzet színésze

haumann péter

választás

Balról jobbra: Tordy Géza, Jordán Tamás, Király Levente, Haumann Péter, Molnár Piroska, Szacsvay László és Bodrogi Gyula, a nemzet színészei, mielőtt új tagot választanak az áprilisban elhunyt Törőcsik Mari színésznő helyére a Nemzeti Színházban 2021. május 11-én.

Haumann Péter halála miatt új tagot választanak a nemzet színészei – itt vannak a részletek

Infostart

Egyszerre tizenketten viselhetik a kitüntető címet, az új tagra a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

Nyolcvanegy éves korában szombaton elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A nemzet színésze címnek is birtokosa volt, ezt a címet egyszerre tizenketten érdemelhetik ki, és csak az elhunyt tagok helyére választhatnak újat.

Haumann Péter halálával így most űr támadt ebben a rangos testületben is. A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át. Az eredetileg megválasztottak közül már csak Máthé Erzsi él, ő ebben a hónapban volt 95 éves.

A nemzet színésze cím annak adományozható,

  • aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott
  • betöltötte a 62. életévét
  • 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött
  • legalább egy jelentős elismerése, Kossuth- vagy Jászai Mari-díja van.

A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, és ők életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egyik viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

Az alábbi táblázatban összeszedtük az eddig a nemzet színészei címet kiérdemlőket. Pirossal jelöltük a cím jelenlegi birtokosait – közülük Máthé Erzsi a legrégebbi, a Törőcsik Mari helyére választott Lehoczky Zsuzsa a legújabb tag –, feketével a már elhunytak neve szerepel. A művészek születési és halálozási időpontjai mellett az utolsó előtti oszlopban a megválasztásuk pontos dátuma, az utolsóban pedig az szerepel, hogy ki helyett kerültek be a nemzet színészei közé.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018