eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A magyar irodalom kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Görgey Gábor Kossuth-díjas író solymári otthonában 2018. október 18-án.
Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

Szakonyi Károly: Görgey Gábor munkásságát mindig elismerik majd

Megteremtette a magyar abszurd dráma alapjait, és a kiváló versek mellett remek prózákat is írt. Pályafutása olyan súllyal van jelen a magyar irodalmi életben, amit mindig elismernek majd - mondta az InfoRádiónak az életének 93. évében elhunyt Görgey Gáborról pályatársa, Szakonyi Károly.

A Kossuth- és József Attila-díjas író a hétfői gyászhír kapcsán felidézte: Görgey Gábor pályája versekkel, költőként indult, az első kötete Füst és fény címmel jelent meg 1956-ban, de utána már csak 1958 körül tudott publikálni. Fordított verseket németről, Rilkét és másokat. Akkor már drámákkal is foglalkozott.

"A Vígszínházban 1963-ban meghirdették egy drámáját, de végül nem az került bemutatásra, hanem a Thália Színházban voltak láthatók egyfelvonásos abszurd darabjai. A Népfürdő, ami tulajdonképpen az üldöztetési borzalmaknak volt egy elég szimbolikus megjelenítése, ugyanakkor a Népfürdő cím utalhatott arra is, hogy az embereket elpusztították. A darabban groteszk, inadekvát módon jön egy szerelőcsoport, ami bemutatja ezt az egész abszurditást. A Komámasszony, hol a stukker? (1969) című drámát is a fővárosi Tháliában mutaták be, azonnal nagy siker lett, máig az. Ebben az összes hatalmi helyzetet kigúnyolja vagy groteszk helyzetben ábrázolja."

Szakonyi Károly emlékeztetett: Görgey ezekkel a Tháliában bemutatott darabokkal kialakította a magyar abszurd dráma alapjait.

Később írt olyan realista stílusban is darabot, mint a Madách Színházban bemutatott Galopp a Vérmezőn, ami a családjáról és a kitelepítésről szól.

Ekkortájt a Magyar Nemzetnek írt tárcákat: az 50-es években megölt műfajt a 70-es években kezdték a a lapnál feltámasztani.

"Tudniillik a tárca egy olyan műfaj, amiben az író a saját véleményét mondja, és hiába újságban jelenik meg, nem olyan viszonyban van a szerkesztéssel, hogy megmondják neki az aktualitást, azaz a politikai vonalat, hanem ez az önálló véleményalkotásról szól, amit bizony a diktatúrában nem szerettek. A műfaj tehát a hetvenes években kezdett újraéledni, Görgey, Csurka indította, később Szakonyi is bekapcsolódott, ahogy Gyurkovics Tibor is."

Görgey jó prózaíró is, a háromkötetes Az Utolsó jelentés Atlantiszról című regényben az egész ifjúságát és a családi életét (az 1848-as szabadságharc honvédseregének főparancsnok tábornoka a dédnagybátyja volt) feldolgozta - emlékeztetett Szakonyi Károly.

A rokonság miatt Görgei Artúrról is szándékozott írni, különösen a Kossuth Lajossal való ellentétük érdekelte.

"Görgeit mintegy másfél évszázadig árulónak próbálták beállítani - ez ellen mindig küzdött, megírta a Görgey című drámáját, amit nem olyan régen bemutattak. A szembesítést próbálta megírni" - mondta a Kossuth- és József Attila-díjas író az InfoRádióban.

Görgey Gábor tagja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának, így részben ők pártfogolhatják majd a hagyatékot, és természetesen a család dolga is lesz ez.

Szakonyi Károly szerint "nyilvánvaló, hogy az ő egész pályafutása a magyar irodalmi életben olyan nyomatékkal jelen van, amit az irodalmi élet mindig is respektálni fog".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×