eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma
Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója beszél a Stipendium Peregrinum ösztöndíj eredményét ismertető sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2021. július 12-én. Szeptembertől 47 tehetséges magyar fiatal kezdheti meg tanulmányait a világ legjobb külföldi egyetemein a Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal. A sikeresen pályázók között 34 új ösztöndíjas van, 13-an pedig tavaly már ezzel az állami támogatással tanultak külföldön, idén pedig újra sikeresen pályáztak. Az ösztöndíj részeként az állam nemcsak a tandíjat, hanem a fiatalok minden egyéb költségét is állja.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Brain Bar: terítéken a jövő legfontosabb kérdései

Csütörtökön indul a kétnapos Brain Bar jövőfesztivál a budapesti Millenáris Parkban. A szervezők olyan témákat tűztek programra, mint például a szólásszabadság kérdése, az analóg technológiák visszatérése, a home office korlátai–hátrányai, valamint arról is szó lesz, hogy az anyanyelvnek milyen szerepe van egy alapvetően angolul beszélő világban. Az előadók között ott lesz Fudzsimoto Szou japán sztárépítész is, az épülő Magyar Zene Háza tervezője. Az InfoRádió a Brain Bar jövőfesztivál alapítóját, Böszörményi-Nagy Gergelyt kérdezte.

A Brain Bar jövőfesztivált úgy kell elképzelni, mint egy zenei fesztivált, azzal a különbséggel, hogy nem zenekarok, hanem ötletgazdák, gondolkodók, tudósok, feltalálók, üzletemberek és politikusok lépnek fel a jövőről alkotott víziójukkal, ötleteikkel – fogalmazott az InfoRádiónak Böszörményi-Nagy Gergely, hozzátéve, hogy a közönség aktívan részt vehet a beszélgetésekben, vitákban. „Felmehet a színpadra, megkérdőjelezheti az ott elhangzottakat, kérdéseket tehet fel és megfogalmazhatja saját álláspontját is” – sorolta.

A rendezvény alapítója kiemelte: a beszélgetések minden évben a jövő legfontosabb kérdéseiről szólnak: a gasztronómia és az élelmiszeripar jövőjétől kezdve a technológián át a háborúk jövőjén keresztül egészen a környezetvédelemig, tehát

az életmód kérdésektől a politikáig, mindenről szó van a Brain Baron.

Ennek megfelelően az idei program is színesnek ígérkezik: a vendégek között szerepel például a legnagyobb közösségi médiacégek szabályozásáért felelős politikus, illetve egy olyan szakember, aki ezeknek a cégeknek a fejlesztésén, az informatikai hátterén dolgozik. Velük arról fognak beszélgetni, hogy miként lehet majd a jövőben szabályozni a nagy technológiai cégeket, és hogy jelent-e veszélyt a demokráciákra például a cenzúra, ami Facebookon tapasztalható sok esetben – tette hozzá Böszörményi-Nagy Gergely. Meghívást kapott egy 12 éves cégalapító Amerikából, aki kifejezetten a műanyaghulladék újrahasznosítására alapított vállalkozást, de lesz magyar feltaláló is, aki műanyagevő baktériumot fejlesztett ki gyógyszerészként. „Tehát egészen elképesztő személyes életutak, karrierek és mindenekelőtt ötletek lesznek majd a közönség előtt a színpadon” – összegezte.

A Brain Baron Fudzsimoto Szou japán sztárépítésszel, a Magyar Zene Háza tervezőjével is lehet majd találkozni a fesztivál pénteki napján, aki több más előadóval közösen arról fog beszélgetni–vitázni, a közönséget is bevonva, hogy a technológia a városi életmódra jótékony, vagy éppen kedvezőtlen hatással van-e.

Böszörményi-Nagy Gergely szerint meglehetősen vegyes a tapasztalat, hogy az emberek inkább optimisták vagy pesszimisták a jövővel kapcsolatban, éppen ezért a Brain Bar programját az emberek vágyaira és félelmeire egyaránt odafigyelve igyekszenek összeállítani minden évben. A jövőfesztivál alapítója szerint a mai információ-áradt miatt a legtöbb embernek hullámzóak a várakozásai a jövőt illetően; vagyis a fesztivál témái között nem véletlen szerepel, hogy hogyan lehet rendet vágni abban az „információs viharban”, aminek ma az ember agya ki van téve – fűzte hozzá.

A Brain Bar jövőfesztivál ezen a héten csütörtökön és pénteken, tehát szeptember 9-én és 10-én lesz a Millenáris Parkban. Jegyek korlátozott számban még kaphatók.

További részletek itt olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×