eur:
395.71
usd:
367.22
bux:
65304.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Magyar futball - "Akik ezt a könyvet kézbe veszik, napokig nem tudják majd letenni"

A KÖRKÉP címmel album formájában is megjelent a magyar futball történetét a Puskás Aréna negyedik szintjén 126 képben bemutató fotósorozat.

A kiadványt bemutató szerdai sajtótájékoztatón Szöllősi György, a kiadó Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke emlékeztetett arra, hogy annak idején Fürjes Balázs kormánybiztostól és Csányi Sándortól, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökétől kaptak felkérést arra, hogy a szövetség és a Sportmúzeum szakértőivel közösen állítsanak össze egy olyan fotógyűjteményt, amely hűen reprezentálja a magyar futball sikerekben és nagy egyéniségekben gazdag történetét. Hozzátette, a képek Skardelli György főtervező által megálmodott, stilizált montázsok formájában láthatók a díszpáholyok emeletén lévő körfolyosó falán.

Szöllősi kifejtette, mivel a monumentalitásában is lenyűgöző körkép ritkán és kevesek számára csodálható meg, ezért gondoltak arra, hogy album formájában is megjelentetik a 126 képből álló gigantikus kiállítást, amelyet a Puskás Arénában 951 lépéssel lehet körbejárni.

"A szám természetesen jelképes, ugyanis ennyi hivatalos mérkőzést játszott könyvünk nyomdába adásáig a magyar labdarúgó-válogatott" - fűzte hozzá az MSÚSZ elnöke.

Amint elhangzott, a több mint 300 oldalas kiadványban nemcsak a létesítményben látható montázsok és az eredeti képek találhatók meg, hanem a szerkesztők - Dénes Tamás, az InfoRádió főmunkatársa és S. Tóth János - mindegyikhez szöveges kiegészítést írtak a keletkezésük körülményeiről és a rajtuk szereplő jelenetekről, szereplőkről. Ezek ráadásul angol nyelven is elolvashatók.

Dénes Tamás kifejtette: a kiadvány megírásakor a bőség zavarával küzdöttek, majd arról beszélt, hogy a szerkesztéskor kiemelt szerepet kapott a magyar labdarúgás aranykorszaka, amely az ötvenes évekről az 1966-os világbajnokságig tartott. Ugyanakkor röviden igyekeztek a magyar női labdarúgást és olyan magyar származású egyéniségeket is bemutatni, mint Jenei Imre és Bölöni László, akik a sikereiket más ország színeiben érték el.

"Akik az albumot a kezükbe veszik, napokig nem tudják majd letenni" - ígérte Dénes Tamás.

A könyvbe a kiváló magyar játékosokon kívül két kitűnő sportriporter, Pluhár István és Szepesi György, két játékvezető, Palotai Károly és Puhl Sándot is bekerült, akiknek a neve elválaszthatatlan a magyar futballtól.

Fürjes Balázs kormánybiztos felidézte, hogy az új aréna megtervezésekor is fontos szempont volt, hogy idézze fel az egykori Népstadiont, mert a múlt megbecsülése nélkül sokkal szegényebb a jelenünk.

A 70-szeres válogatott Nyilasi Tibor azt mondta, hogy a kiadványt fantasztikus élmény lapozgatnia, mert élete legszebb időszaka elevenedik meg benne.

Az albumot a könyvesboltokban nem terjesztik, kizárólag a Magyar Sportújságírók Szövetségénél rendelhető meg.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×