eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elhunyt a legendás magyar gitáros

Meghalt Szappanos György, az ország egyik leghíresebb basszusgitárosa – közölte az Index a Budapest Music Centerre hivatkozva.

Szappanos György 1966-ban született.

A zenész halálát stroke okozta - írja a hardrock.hu.

Az általános iskolai évek alatt zongorázni és gitározni tanult, s utóbbi iránt kezdett el intenzívebben érdeklődni, amikor megkapta első Jolana basszusgitárját. Beiratkozott egy zeneiskolába, ahol Török György jazzgitáros növendékeként kezdett tanulni kottaolvasást, zeneelméletet. Ekkor kezdődött a jazz iránti rajongása, melyet azóta is a leginspiratívabb, legkimeríthetetlenebb műfajnak tart - jóllehet nem tartja magát klasszikus értelemben vett jazz zenésznek.

Felvételt nyert a Konzervatóriumba, ahol akkoriban még nem létezett basszusgitár szak - így a nagybőgőt választotta hangszeréül, de ezután ismét visszatért a basszusgitárhoz - olvasható a bmc.hu oldalon.

Pályája kezdetén Babos Gyula zenekarában játszott, majd többek között a Tátrai Bandet és a Boom-Boom együttest erősítette. Mohai Tamással és Hirlemann Bertalannal megalapították a legendás Háború együttest, mellyel eMeRTon-díjat kaptak. A hazai jazz élet majd’ minden szereplőjével játszott már együtt.

2003-ban hozta létre saját jazz-rock zenekarát „Full Playback” néven. Nagy János zongoristával közel tíz éve játszanak együtt különböző formációkban. Nagy János Hasbeszélő című kortárs báboperájában szintén ő basszusgitározott, ezzel is bizonyítva sokszínűségét és műfaji határokat nem ismerő tudását.

Kétszer is megválasztották az év basszusgitárosának.

Legutóbb a Free Style Chamber Orchestra, a Tumba Y Quema, a Tóth Sándor Quintet, Pálinkás Gergely és zenekara, illetve a Libido nevű együttesekben játszott, emellett pedig zenét is oktatott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×