INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

lehoczky zsuzsa

nemzet színésze

kitüntetés

törőcsik mari

A nemzet színészévé megválasztott Lehoczky Zsuzsa színművész a Budapesti Operettszínházban 2021. május 12-én.

Lehoczky Zsuzsa: duplán zokog a lelkem

1957 óta színész és 1962 óta a Budapesti Operettszínház művésze Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, akit az április közepén elhunyt Törőcsik Mari helyére választottak meg a nemzet színészévé. Azt mondja: torokszorító érzés számára az elismerés, csak az tölti el szomorúsággal, hogy meghalt az általa is tisztelt Törőcsik Mari.

Lehoczky Zsuzsa nagy boldogságnak, valamint „torokszorító megtiszteltetésnek” tartja, hogy a nemzet színésze címben részesülhetett, és részévé válhatott egy „nagyszerű emberek, nagyszerű művészek” alkotta csoportnak, ami talán az operának és a musical műfajának is jót tehet.

Felnőtt pályafutása 1956-ban a kaposvári Csiky Gergely Színházban indult Tordy Gézával és Csurka Lászlóval. „Majd jött az '56-os rumli, mindenki menekült. Én Pesten keresztül, egy tejeskocsival kerültem Szegedre – szegedi lány vagyok és ott élt az édesanyám – és ott ragadtam, de nem bántam meg” – idézte föl az InfoRádiónak. Lehoczky Zsuzsa egészen 1962-ig volt a Szegedi Nemzeti Színház társulatának a tagja, majd augusztus 1-től – a mai napig, immáron örökös tagként – a Budapesti Operettszínház művésze.

Lehoczky Zsuzsa és Törőcsik Mari egy színpadon is álltak az Operettszínházban A vöröslámpás című darabban, és ameddig volt rá lehetőség, telefonon tartották a kapcsolatot. A művésznő megjegyezte, az egyetlen szomorúsága a nemzet színésze címmel járó megtiszteltetésben, hogy a „Marika meghalt”.

„Ha nem én lennék a helyében is zokogna a lelkem, így talán duplán”

– tette hozzá.

Lehoczky Zsuzsa pályája során sokakkal állt egy színpadon. A legnagyobbak listáját is nehéz felsorolni, de – mások mellett – együtt játszott Honthy Hannával, Feleki Kamillal, Latabár Kálmánnal és Rátonyi Róberttel. „Básti Lajossal és Ajtay Andorral, hogy a prózaiakat is említsem” – egészítette ki a sort a művésznő. Utóbbi színésszel a Tündérlaki lányokban, előbbivel pedig a legismertebb szerepe a My Fair Lady, amit ők mutattak be Magyarországon.

Mint mondta, mindig jó szívvel gondol színésztársaira, bár nála „alapállás”, hogy akire esetleg nem szeretne rossz érzéssel gondolni, azokat el is felejti, így aztán csak szeretetet adó emberekkel van körülvéve. „Aki bánt, valami baja van velem, jogos vagy jogtalan, azokat én szépen elfelejtem. Ilyen a természetem, ha bántanak, két–három napig arra gondolok, hogy »hűha«, aztán eltűnik a gondolat és vele a személy is – számomra.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Lehoczky Zsuzsa: duplán zokog a lelkem
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018