eur:
395.31
usd:
371.12
bux:
65071.77
2024. április 19. péntek Emma
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója ül íróasztalánál 2017. november 22-én. A főigazgató 2018 februárjától újabb öt évig vezetheti az intézményt.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Előadásdömpinggel "cselezi ki" a vírust az Operaház

Ókovács Szilveszter főigazgató az InfoRádióban részletesen elmondta, mi hogyan fizetős vagy ingyenes a látni- és hallgatnivalók közül.

December 24-én és 25-én ingyenesen elérhetővé teszi a Magyar Állami Operaház Diótörő előadását, újévkor pedig ingyenes koncertet sugározn; jövőre elindul a fizetős streaming szolgáltatás is, az Opera Otthonra, ahol élőben előadott, új bemutatókkal jelentkeznek - sorolta az InfoRádióban Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

Részletekbe bocsátkozva elárulta, a Diótörő előadásával

"az Opera a legféltettebb kincsét, a legfölkapottabb produkcióját adja".

"Művészet nélkül nem maradhat az ünnep, ezért ingyenesen bocsátjuk bárki rendelkezésére az előadást 24-én délután 3 órától egészen 25-én éjfélig az Opera közösségi oldalán és az Origón lesz elérhető az Opera Diótörője. Már látjuk, hogy van rá 50 ezer feliratkozó, biztatunk mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel" - hívta fel a figyelmet Ókovács Szilveszter.

Ajándéknak készítik a január 1-jei "kínálatot" is.

"Szokás nálunk, hogy Újév az Operában, vagy mióta ott a rekonstrukció zajlik, Újév az Erkelben címmel tartunk invokáció jelleggel egy hangversenyt. Most duplán kapóra jön, hogy Ludwig van Beethoven, az est zeneszerzője 250 évvel született. Most nem tehetjük meg, hogy eljátsszuk a IX. szimfóniát, de elő tudjuk venni azt a 2014. január 1-jei felvételünket, amikor a világhírű karmester, Pinchas Steinberg dirigálta az Opera együtteseit; ugyanígy látható majd az Opera közösségi felületein és az Origón ez az előadás aznap" - mondta.

Egy héttel később indul a fizetős szolgáltatás: egyelőre 2021 júniusáig kész a műsor, Ókovács Szilveszter szerint addig tarthat a járvány okozta károk felszámolása.

"Minden héten - az esetek nagy többségében szombaton - lesz egy-egy olyan előadásunk, amelynek keretében szinte kivétel nélkül vadonatúj produkciókat tárunk a közönség elé.

A tavalyi év második felére és az idei év első felére kiírt premierjeinket eljátsszuk. Néhány ezer forintot kell ezért fizetni majd, és végig lehet nézni azt a programot, amit ígértünk a nézőknek; streamen keresztül egészen biztos, hogy minden eljut a nézőkhöz" - újságolta.

Az Operaház már tízmillió forintot költött koronavírustesztre, a fúvósokat mindig tesztelik, hiszen ők fokozottan ki vannak téve a fertőzés veszélyének, de a vonósok közül is mindig válogatnak, és a balettot, az énekkart is hasonló módon szűrik rendszeresen, hogy mindig egészséges művészek álljanak a színpadon. Ha problémás lenne a helyzet, akkor korábbi felvételeket tesznek láthatóvá.

"Az elején igyekszünk a műsorral kicselezni a vírust, később azonban, húsvétkor jön a Parsifal, Hoffmann meséi, Don Carlos - ezek nagy művek."

Márciusig az ingyenes előadások is elérhetők még, de ezekről tudni kell, hogy ezek "keresztmetszetek" csak, nem teljes művek, zongorakivonatos művek, áriák, illetve az egyes együttesek kamaraestjei, közben "kúszik fel" melléjük az Opera Otthonra-szolgáltatás, amelyben nem csak 21 fizetős előadás látható majd, de lesz 8 olyan koncert és előadás is, amelyet ingyenesen sugároznak majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×