eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Filmio: ablakot nyitottak a magyar filmek csodálatos világára

Elindult a Nemzeti Filmintézet magyar alkotásokat bemutató, online filmtára, a „Filmio”.

A klasszikus, valamint a közelmúlt legjobb magyar filmjeit felvonultató, folyamatosan bővülő streaming-szolgáltató a jövőre 120 éves magyar filmművészet legteljesebb válogatását teszi elérhetővé – fogalmazott az InfoRádiónak a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos –, mintegy ablakot nyitva a magyar filmek „csodálatos világára”, úgy, hogy nemcsak filmarchívumként működik, hanem a közelmúlt magyar sikerfilmjei is megjelennek.

Káel Csaba hozzátette: tervek szerint a jövőben bemutatandó új filmek egy része szintén föllelhető lesz itt a mozipremier után, illetve ezen keresztül is lesznek premierek, gondolva dokumentumfilmekre, de akár sorozatokra is.

A filmtár már több mint 220 alkotást tartalmaz, köztük eddig be nem mutatott magyar filmeket is.

Köztük Kertész Mihály (Michael Curtiz), a világhírű Casablanca rendezőjének 1914-ben készült néma filmje, A tolonc, aminek különlegessége, hogy ez az egyetlen olyan alkotás, amiben Jászai Mari látható. De megtalálható minden idők talán legsikeresebb vígjátéka – Kabos Gyula és Csortos Gyula főszereplésével készült – a Hyppolit, a lakáj, vagy a Meseautó, illetve Karády Katalinnal a Halálos tavasz – sorolta Káel Csaba. A kínálatában szereplő alkotások döntő többsége mozifilm, a fennmaradó részt dokumentum, animációs és tévéfilmek adják.

A Filmio oktatási célra felhasználható felülettel is gazdagodik majd, külön az iskolák számára, ennek kidolgozása azonban még folyamatban van. A számítógépen, tableten és okostelefonon keresztül is elérhető előfizetéses rendszerben működő filmtár

hamarosan okostévé-applikációval egészül ki, továbbá a V4-országok filmintézetei saját tartalmakkal is kapcsolódhatnak

majd a Filmióhoz, tekintve, hogy nagy népszerűségnek örvendenek például a lengyel és cseh filmek is a magyar nézők körében. A kormánybiztos megjegyezte, „igazság szerint az lenne a szerencsés, ha ez kibővülne egy közép-európai filmtárrá, és az itteni térségbeli együttműködés gyümölcsét is kínálnál.”

A Nemzeti Filmintézet online filmtárára év végéig kedvezményesen lehet előfizetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×