INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

film

premier

1917

Szélesvásznon a világháborús pokol

Szélesvásznon a világháborús pokol

InfoRádió
Újabb cikkünk a témában:

Már a hazai mozikban is kideríthetik az filmrajongók, hogy megérdemelten kapott-e 10 Oscar-jelölést Sam Mendes két Golden Globe-ot már besöprő nyert első világháborús filmeposza, az 1917.

Tulajdonképpen egy rendkívül egyszerű történetre, egy feladatra van felhúzva a film cselekménye: két brit katonának egy nap alatt át kell jutnia a frontvonalakon egy paranccsal, hogy egy bizonyos támadás ne induljon el, mert a németek csapdát állítottak - összegezte a film alapkonfliktusát Kovács Gellért filmkritikus az InfoRádiónak.

Szerinte inkább filmtechnikai okokból számít szenzációnak a film. A rendező, Sam Mendes - aki korábban az Amerikai Szépséggel 5 Oscar díjat nyert - és operatőre, Roger Deakins azt találták ki, hogy ál-egysnittes filmet készítenek. Vagyis olyan a film, mintha egyetlenegy, hosszú beállításból állna. Természetesen ez igazából csak egy trükk, bár kétségtelen, hogy nagyon hosszú, negyedóra-húsz perces valós snittek vannak a filmben, rendkívül bonyolult beállításokkal, hiszen lövészárkokba, és egyéb veszélyes helyekre mennek a katonák - mondta a filmkritikus. Emiatt trükkös helyeken vannak a vágások is a filmben, ami ha az ember nagyon nem figyel, nem feltétlen vehetőek észre.

De nem is az a lényeg, hogy elmondható legyen, egysnittes a film, hanem az, hogy amikor egy ötperces beállításban komponálnak meg egy filmet, annak lélektanilag a nézőre is más hatása van, jóval feszültebb a befogadás élménye - mondta Kovács Gellért. A filmkészítőnek pedig óriási kihívás elkészíteni, pláne egy olyan rendkívül bonyolult előkészületeket igénylő filmet, mint az 1917.

A főszerepeket két fiatal, kevéssé ismert színészre, George MacKay-re és Dean-Charles Chapmanre bízta a rendez. A nevesebb művészek, Benedict Cumberbatch, vagy Colin Firth kisebb szerepekben láthatóak. A kritikus szerint ez a választás nem véletlen, a főszerepek inkább fizikai, mintsem szellemi koncentrációt igényelnek. Ez persze nagyon fontos része a színészi munkának, de nem véletlen, hogy színészi jelölést nem kapott a film eddig, mert nem a klasszikus színészi játékot helyezi előtérbe, hanem sokkal inkább a fizikai teljesítményt.

Elkészült a következő Ryan közlegény megmentése, a következő Dunkirk, a következő olyan háborús film, amit bármikor fel lehet majd mutatni, hogy ezt tudja Hollywood, ha nem feltétlenül a CGI szakemberek határozzák meg egy film látványvilágát, hanem a klasszikus filmkészítés eszközeivel teremtenek hatásos varázslatot - tette hozzá Kovács Gellért.

Nyitókép: https://www.1917.movie

Kapcsolódó hang

Mozikban az 1917
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018