INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

magyar nemzeti galéria

festmény

lászló fülöp

festmény

Érdeklődők A nagyvilág művésze vagyok… című, László Fülöp arcképeiből nyílt kamarakiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Galériában 2019. szeptember 26-án.

Elveszettnek hitt portréremekek láthatók a Nemzeti Galériában

László Fülöp világhírű portréfestő második világháború óta elveszettnek hitt festményei kerültek elő, köztük Bethlen István miniszterelnök és a felesége portréja. Szintén nemrég bukkantak rá a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtáraként ismert palotát építtető Wenckheim-családot ábrázoló csoportképre is, amely most a Magyar Nemzeti Galéria január 5-ig látogatható László Fülöp-kiállításán látható.

László Fülöp magyar művész 1907-től Angliában élt, tehát nemcsak magyar, hanem nemzetközi viszonylatban is

a 20. század egyik legjelentősebb portréfestőjének tekinthető.

A reneszánsz óta élő nagy portréfestészeti hagyománynak az utolsó képviselőjeként a halálával, 1937-ben, illetve a II. világháborúval ezen klasszikus irányzat iránti igény lényegesen lecsökkent a világban mindenütt – fogalmazott a tárlat kurátora.

Budapest, 2019. szeptember 26.
Érdeklődő A nagyvilág művésze vagyok… című, László Fülöp arcképeiből nyílt kamarakiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Galériában 2019. szeptember 26-án.
MTI/Mónus Márton
„A nagyvilág művésze vagyok” című, László Fülöp arcképeiből nyílt kamarakiállítás megnyitója a Magyar Nemzeti Galériában Fotó: MTI/Mónus Márton

László Fülöp 150 évvel ezelőtt, 1869-ben született, és tulajdonképpen 25 éves korától fogva portréfestészettel foglalkozott, így Európa szinte mindegyik államfőjét, uralkodóját megfestette, ahogyan több pápa és több amerikai elnök képét is. Jóformán az egész 20. századi történelem megelevenedik László Fülöp alkotásain, tehát nem véletlenül mondta magáról, hogy

„történelmet festek, nemcsak arcképeket”

– tette hozzá Bellák Gábor az InfoRádióban.

Budapest, 2019. szeptember 26.
Érdeklődők A nagyvilág művésze vagyok… című, László Fülöp arcképeiből nyílt kamarakiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Galériában 2019. szeptember 26-án.
MTI/Mónus Márton
Fotó: MTI/Mónus Márton

Nagyon izgalmas és jelentős az életműve, és ebből mutat be a Magyar Nemzeti Galéria január 5-ig látható tárlata egy válogatást. Tizenhat elsőrangú portrét, amelyek különböző külföldi gyűjteményekből érkeztek, ideértve az angol királyi gyűjteményt, valamint a bécsi Hohenzollern család gyűjteményét.

A II. világháború óta elveszettnek hitt és most előkerült műalkotásaival, köztük a Bethlen István miniszterelnököt és a feleségét ábrázoló portréval kapcsolatban Bellák Gábor megjegyezte: mindig nagy jelentősége van annak, ha egy nagy művész elveszett alkotásai felbukkannak. Még akkor is, ha ezek a művek illeszkednek egy óriási életmű sorába, tehát voltaképp nem rendkívüli, hanem tipikus alkotások. A most felbukkant portrék az 1920-as évek elején születtek, amikor Bethlen Istvánék Londonban jártak, és ott látogatták meg László Fülöp műtermét.

Budapest, 2019. szeptember 26.
Érdeklődők A nagyvilág művésze vagyok… című, László Fülöp arcképeiből nyílt kamarakiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Galériában 2019. szeptember 26-án.
MTI/Mónus Márton
Érdeklődők „A nagyvilág művésze vagyok” című kamarakiállítás megnyitóján Fotó: MTI/Mónus Márton

A kurátor megfogalmazása szerint azért jelentős a felfedezés, mert

nagyon fontos, hogy egy kiemelkedő művész egy nagy államférfiról festett portréja ne kallódjon el.

A magyar arisztokráciának a sorsa a II. világháborút követő évtizedekben igencsak ismert: sokan emigráltak, sokakat elüldöztek, sokakra pedig egészen megalázó bánásmód várt, és ugyanez volt érvényes a javaikkal is – magyarázta Bellák Gábor. Tehát házak, kastélyok és magángyűjtemények pusztultak el, szóródtak szét és kerültek „a jó ég tudja kiknek a tulajdonába”. Így egy Bethlen Istvánról készült portré ugyanúgy előkerülhet a Bethlen családtól, ahogyan egy ismeretlen személytől, akinek az ősei valamilyen titokzatos módon jutottak hozzá az ebek harmincadjára került képhez.

Az eredet sok esetben nem tiszta, de az biztos, hogy nagy dolog és örömteli mindig, ha előkerülnek hasonló műalkotások, tette hozzá végezetül.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Elveszettnek hitt Bethlen István portré került elő – Bellák Gábor kurátor
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018