INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

kiállítás

kultúra

kasszasiker

bevétel

szépművészeti múzeum

A Szépművészeti Múzeum birtokába került Van Dyck-festmény (j) a múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 19-én. Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg.

A kultúra szupersztárjaival erősítenek

Infostart / MTI

Egy nagy tárlat megrendezése félmilliárd forintba is belekerülhet, emiatt a százezernél is több látogatót vonzó attrakciók dacára sem marad pénz a múzeumok kasszájában - írja a Világgazdaság pénteki számában.

A kiállításokat Magyarországon több mint tízmillióan nézik meg évente, mintegy tíz év kellett ahhoz, hogy a válság előtti szintre térjen vissza a látogatószám - ismerteti a lap. A teljes árú belépőjegyek száma emelkedik ugyan az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ adatai szerint, de a rendszerváltás előtti évi húszmilliós látogatószámot már aligha fogják elérni a múzeumok, amit részben a mozik és a színházak elszívó hatásával magyaráznak.

A statisztikát javítja, hogy az ezredforduló után Magyarországon is meghonosodtak a kasszasiker kiállítások, ebben élen járt a Szépművészeti Múzeum. Az intézmény a tavaly novemberi újranyitása óta már félmillió látogatót fogadott. Ez a múzeum adott otthont

a leglátogatottabb tárlatok toplistáját rendíthetetlenül vezető Van Gogh Budapesten című időszaki kiállításnak is. Ezt a tárlatot 2006 decembere és 2007 áprilisa között 483 ezren látták.

Egy kiállítás pénzügyi sikere összetett dolog - hívják fel a figyelmet a cikkben -, mivel a közvetlen ráfordítások, például a műtárgyak szállítása, a biztosítások, a kiállítás építése, a katalógus kiadásának költségei akár a félmilliárd forintot is elérhetik. Eközben jelentős tétel a múzeum működtetésének költsége is. Ha a közvetlen ráfordításokat tekintve a kiállítás nem veszteséges, az már sikeresnek mondható - tájékoztatta a Szépművészeti Múzeum a Világgazdaságot.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018