eur:
393.47
usd:
367.69
bux:
66212.24
2024. április 25. csütörtök Márk
A Szépművészeti Múzeum birtokába került Van Dyck-festmény (j) a múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 19-én. Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A kultúra szupersztárjaival erősítenek

Egy nagy tárlat megrendezése félmilliárd forintba is belekerülhet, emiatt a százezernél is több látogatót vonzó attrakciók dacára sem marad pénz a múzeumok kasszájában - írja a Világgazdaság pénteki számában.

A kiállításokat Magyarországon több mint tízmillióan nézik meg évente, mintegy tíz év kellett ahhoz, hogy a válság előtti szintre térjen vissza a látogatószám - ismerteti a lap. A teljes árú belépőjegyek száma emelkedik ugyan az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ adatai szerint, de a rendszerváltás előtti évi húszmilliós látogatószámot már aligha fogják elérni a múzeumok, amit részben a mozik és a színházak elszívó hatásával magyaráznak.

A statisztikát javítja, hogy az ezredforduló után Magyarországon is meghonosodtak a kasszasiker kiállítások, ebben élen járt a Szépművészeti Múzeum. Az intézmény a tavaly novemberi újranyitása óta már félmillió látogatót fogadott. Ez a múzeum adott otthont

a leglátogatottabb tárlatok toplistáját rendíthetetlenül vezető Van Gogh Budapesten című időszaki kiállításnak is. Ezt a tárlatot 2006 decembere és 2007 áprilisa között 483 ezren látták.

Egy kiállítás pénzügyi sikere összetett dolog - hívják fel a figyelmet a cikkben -, mivel a közvetlen ráfordítások, például a műtárgyak szállítása, a biztosítások, a kiállítás építése, a katalógus kiadásának költségei akár a félmilliárd forintot is elérhetik. Eközben jelentős tétel a múzeum működtetésének költsége is. Ha a közvetlen ráfordításokat tekintve a kiállítás nem veszteséges, az már sikeresnek mondható - tájékoztatta a Szépművészeti Múzeum a Világgazdaságot.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×