INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

a tanú

film

bacsó péter

Szőke Sándor alkotása, Kállai Ferenc életnagyságú szobra Gyomaendrődön 2015. október 2-án, a szoboravató napján. Kállai Ferenc, a nemzet színésze születésének 90. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Gyomaendrődön.

Eddig ismeretlen kockák kerültek elő A tanú című filmből

Újabb cikkünk a témában:

Korabeli, cenzúrázatlan kópia alapján rekonstruálták Bacsó Péter A tanú című filmjét a filmlabor és a filmarchívum munkatársai. Az eredeti változatot digitálisan felújítva mutatják be a Cannes-i filmfesztiválon - tudta meg az InfoRádió Fazekas Esztertől, a filmarchívum filmfelújítási és digitalizálási menedzserétől.

Voltak emlékei arról, hogy létezik egy filmpozitív A tanú című Bacsó Péter-filmből, és amikor Fazekas Eszter, a filmarchívum filmfelújítási és digitalizálási menedzsere kollégáival tavaly végre hozzá is fért és megnézte az eredeti és cenzúrázatlan kópiát, eldöntötte, hogy mindenképpen felújítva előállítják.

"Mindenképpen szerettük volna ezeket a jeleneteket dokumentálni" - utalt arra, hogy a ma ismert filmen kívül vannak még kockák az eredeti alkotásban.

"Ami a legnagyobb különbség, hogy volt egy úgynevezett sötétzárka-jelenet, ami a temetőrész után jön, amikor Virág elvtárs mégiscsak meggyőzi Pelikánt, hogy tanúskodjon.

Ezek után Pelikán azt mondja neki az autóban, hogy ő mégiscsak élethűbben tudna tanúskodni, ha beszélhetne Dániel Zoltánnal. És akkor beviszi a sötét zárkába, és amit ott elmond neki Dániel Zoltán, illetve Fábri Zoltán, aki az ő alakítója, az pedig az, hogy ő maga lehet, hogy akkor is bűnös, ha nem tud róla. Ezen kívül van még egy börtönbeli beszélgetés a pap és Pelikán között, ami sokkal jobban ki van hegyezve az egyház ezeréves múltjára és a kommunista rendszer újonnan születettségére."

Az előkerült tekercs egy korabeli, nagyon rossz minőségű kópia volt, amivel már javában folyt a munka, amikor egyszer csak meglett a Mafilm telepéről a nagyobb jelenetek kivágott negatívja,

tehát ugyanolyan minőségben tudtak ezek után a hiányzó részekkel is dolgozni, mint a korábban ismertekkel.

"Csak bizonyos átkötőelemek hiányoznak, illetve az akasztófák körüli rész a rossz pozitívról lett megcsinálva. Ez egy óriási munka volt, harminc ember dolgozott rajta fél évig" - árulta el az InfoRádióban Fazekas Eszter.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

A tanú - restaurátor
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018