INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 23. péntek
Bence

pál feri atya

húsvét

gyereknevelés

Nagymaros, 2013. május 25. Pál Ferenc atya beszél a tavaszi nagymarosi ifjúsági találkozón 2013. május 25-én. Az összejövetel a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, 1973 óta létező, évente kétszer megrendezett országos lelkinapja. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Pál Feri atya: a húsvét azt is üzeni, hogy a sebeinkből élet fakadhat

Infostart / InfoRádió

A feltámadás üzenetéről, a csak húsvétkor templomba járókról és a jó meg a rossz közötti választásról is beszélt Pál Ferenc római katolikus pap, mentálhigiénés szakember az InfoRádió Aréna című műsorában 2018-ban. Az interjúban szóba került a gyereknevelés is. Pál Feri úgy véli, a háborúhoz hasonló pusztítást végez a gyermekek személyes kapcsolataiban az okoseszközök használata. A gyermekekben benne van a természetes kapcsolódási szándék, a szülőkön múlik, hogy egy gépet adnak neki, vagy önmagukat. A beszélgetésből szerkesztett interjút olvashatják.

Mi a feltámadás üzenete?

Ugyanaz, mind mindig. A halál az életnek nem a vége, hanem a része. Az ember a saját erejéből sok mindenre képes, de előbb-utóbb a gyöngeség, a betegség és a halál mindenkin erőt vesz, ezért szükségünk van arra, hogy valaki élettel ajándékozzon meg bennünket.

A saját életünkre úgy tekintünk, hogy az nem valami birtok, hogy az enyém volna, hanem ajándék,

mégpedig Isten életéből való ajándék, és amikor meghalunk, akkor Isten azt akarja, hogy éljünk, és a saját életéből akar nekünk ajándékozni. És ezért így ismerem föl az életemet, húsvétnak, Jézusnak, az Istennel való kapcsolatomnak az összefüggésében mint ajándék. És ennek aztán lehet egy másik gondolatszála: megpróbálok úgy élni ezen a Földön, hogy az ajándék legyen másoknak, hogy mások azt mondhassák, de jó, hogy ezzel az emberrel találkoztam.

Hogyan illeszkedik be ez a modern életbe a feltámadási ünnepe, a húsvét?

Ez egyáltalán nem könnyű kérdés. Mikor kimondjuk azt, hogy kereszténység vagy a keresztény kultúra, hagyomány, beleértve a föltámadás ünnepségét, a vallási szertartásokat, akkor legalább három különböző területet érdemes megkülönböztetnünk. Az első a politikai kereszténység, amelyben a kereszténység elsősorban egy ideológia. A második a kultúrkereszténység, ebben a kereszténység kulturális elemek összessége, ide kapcsolódik a vallásosság, a vallásgyakorlat, az egyházias vallásgyakorlat. Európa lényegéből adódóan keresztény, de nem azért, merthogy egy csomó hívő ember lakja, hanem mert a kultúrája keresztény. A harmadik dimenziója a kereszténységnek a hívő kereszténység.

A hívő keresztény az, akinek személyes bizalmi viszonya van Jézussal.

És ezért aki önmagát, az önazonosságát meghatározza akármelyik csoportban is, tulajdonképpen másképp határozza majd meg magát. Más gondolatai lesznek, más érzései, mást tart majd fontosnak és lényeginek.

A hit szempontjából mi a feltámadás jelentősége?

A hívő ember szempontjából az, hogy az ember saját magát nem tudja megmenteni, az ember a halálból saját magát nem tudja kiemelni, szükségünk van Istenre. De ez a kevésbé fontos, a fontosabbik vagy a szebbik, hogy az ember egy olyan lény, aki szíve mélyéből vágyakozik Isten után, hogy van bennünk egy vonzalom, egy vágyakozás valaki több után, valaki más után.

Az emberi szívben ez a vágyakozás teljesedik be húsvétkor.

Mert a beteljesedés, ahogy Jézus a kereszten ezt mondja, azt jelenti, hogy az ember rengeteg szörnyűségre képes, akár az Istent is meg tudja ölni, és Isten még az őt megölő, bántalmazó, vele igazságtalan embernek is azt mondja, hogy te akármit tehetsz velem, ez nem másítja meg azt, hogy én azt mondom neked, hogy szeretlek, hogy fontos vagy nekem.

Ez a kereszthalál üzenete. Isten és ember kapcsolata örök érvényű, nem tudok olyat tenni, amire Isten azt mondaná, hogy én megszakítom ezt a viszonyt.

Isten kinyitotta az eget, és az ég nyitva van. És ezért az ember újból és újból dönthet Isten mellett. A föltámadás pedig azt jelenti, hogy a jó győzött, az igaz győzött, a szép győzött. A jó és a rossz küzd egymással, de azzal, hogy Jézus föltámadt a halálból, a jó győzött, és a mi kérdésünk nem az, hogy a jó erősebb-e, vagy a rossz, mert mi tudjuk, hogy a jó erősebb, hanem az, hogy melyik oldalra állok.

Min múlik ez? Mitől függ?

A nagyon egyszerű válasz: azon múlik, hogy éltünk. Nem az érzéseinken, nem is a gondolatainkon, nem a vágyainkon és nem a szándékainkon, hanem a tetteinken. Egy gondolkodó megkérdezte Pilinszky Jánost: te hiszel ebben az ítélet dologban? Te tényleg el tudod képzelni, hogy majd angyalok jönnek harsonával, és akkor aztán ott az égből majd mennydörög valaki, és ránk olvassa ezt meg azt? Erre Pilinszky János azt mondta, nem, én egyáltalán nem gondolom, hogy ez így lenne, ebben egy kicsit sem hiszek. Sokkal inkább azt gondolom, ez ahhoz fog hasonlítani, és talán inkább úgy lesz, hogy ott, abban a pillanatban mindenki nyakába akasztanak egy táblát,

és a táblán az lesz, ahogy éltünk, a táblán ott lesz, amit tettünk.

Jónak kell lenni.

Igen, de van nyilván mindenkinek az életben olyan, amit nem szívesen látna ezen a táblán, és főleg nem szeretné, hogy mások lássák! Mi, hívő emberek pontosan tudjuk, hogy azok a mondatok, amelyek ezen a szimbolikus táblán vannak, nem ponttal fejeződnek be, hanem

mindegyik mondatnak a közepén egy vessző van, és a vessző utáni részt mi fejezzük be szabadon.

Ott van az a mondat, hogy csúnyán beszéltem a feleségemmel, vessző, de utána odamentem hozzá, és azt mondtam, nagyon szeretlek. Hogy nem voltam elég gondos a gyerekeim nevelésében, de egyszer csak fölismertem ezt, és rájöttem, hogy tulajdonképpen a gyerekeim sokkal fontosabbak, mint a pénz, és ezért ezt és ezt csináltam utána.

Tulajdonképpen arról szól ez a kép, kicsit leegyszerűsítve, hogy egyszerre megvan az életünkben a jó és a rossz is?

Nemcsak erről szól, hanem arról, hogy miközben megvan az összetettség az életünkben, mi szabadon döntéseket hozhatunk arról, hogy melyik irányba lépünk, hogy a döntéseinkkel mennyire tesszük valósággá azt a jót, ami bennünk van.

Ez egy többoldalas cikk. Lapozzon!
Nyitókép: Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018