eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin
Ady EndreSzékely Aladár felv.1915 k.
Nyitókép: Székely Aladár

Száz éve történt: Ady Endre temetésén ott volt mindenki, aki a korban számított

100 évvel ezelőtt, 1919. január 27-én hunyt el Ady Endre. A Petőfi Irodalmi Múzeum egy éven keresztül látogatható emlékkiállításán a költő halálának pillanatától, a ravatalozáson és temetésen át, az Ady-kultusz szárba szökkenését kísérhetik nyomon a látogatók.

Ady Endre január 27-i, reggeli halála után futótűzként terjedt a hír barátai és családja körében – mondta az InfoRádiónak Hegyi Katalin, A feltámadás szomorúsága című kiállítás kurátora, hozzátéve: halálos ágya mellett megjelent Csinszka, Hatvani Lajos és Móricz Zsigmond, de újságírók, rajzolók, fényképészek is érkeztek.

Január 29-én a Magyar Nemzeti Múzeumban ravatalozták fel a költőt, bár nagyszabású esemény volt, megmaradt az emberközeli hangulata – vélekedett Hegyi Katalin. A kormány a nemzet halottjává nyilvánította, tanítási szünetet rendelt el – emelte ki. A ravatalozónál „ott volt mindenki, aki abban a korban számított, akár politikus, akár író, költő, pályatárs, színész”.

A kurátor elmondta: a téma választásánál úgy gondolta, egy ilyen kiállításba a költő halála utáni Ady-kultusz összefoglalása fér bele igazán. A centrumban a debreceni csónakos fejfát helyezték el, ami tíz évig állt a poéta sírjánál. Szerinte

a kiállításra látogató „feltétlenül Ady Endre iránti tiszteletet fog érezni”.

Az érdeklődők megtekinthetik a költő életében megjelent műveinek első kiadásait, Ady Endre halotti maszkját, illetve a temetésen és a szoboravatásán készült filmeket is megnézhetik. A hanganyagokon Benedek Marcell, Fenyő Miksa, Hatvani Lajos, Pilinszky János és Weöres Sándor beszél a költőlegendáról. A zenei válogatásban pedig Víg Mihály énekel a Balaton zenekarral.

A feltámadás szomorúsága című kiállítás csütörtökön nyitotta meg kapuit a közönség előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×