eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Elhunyt a külföldi magyar katolikusok püspöke

Miklósházy Attila 87 éves volt.

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Miklósházy Attila jezsuita püspök, aki 1989-től 2006-ig a külföldön élő magyar katolikusok püspöke volt - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) vasárnap az MTI-vel.

A Jézus Társasága magyarországi rendtartományának tájékoztatása szerint a püspök péntek reggel a Toronto melletti Pickeringben, a jezsuiták idősek otthonában hunyt el.

Miklósházy Attila 1931. április 5-én született Diósgyőrben. 1956-ban elhagyta Magyarországot. 1961. június 18-án szentelték pappá.

II. János Pál pápa 1989. augusztus 12-én Castellum Minus-i címzetes püspöknek és a külföldön élő magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott püspöknek nevezte ki.

Püspökszentelése 1989. november 4-én volt Torontóban.

Miklósházy Attila tevékenyen részt vett a zsinat utáni liturgikus megújulás végrehajtásában mint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és az Országos Liturgikus Tanács tagja. Egy ideig aktívan részt vett a kanadai anglikán-római katolikus teológiai párbeszédben.

Temetése január 3-án lesz Torontóban. Magyarországon január 9-én 18 órakor a budapesti Jézus Szíve Jezsuita Templomban mond gyászmisét utóda, Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×