eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyászhírt közölt Orbán Viktor

Életének 104. évében elhunyt Gyulányi Eugénia, az ország legidősebb színésznője. A halálhírt Orbán Viktor kormányfő is megosztotta Facebook-oldalán.

Vereczkey Zoltánné Gyulányi Eugénia Éva 1915. március 15-én született Kolozsváron. Édesanyja, Bátori Elza a Kolozsvári Nemzeti Színház primadonnája volt. Édesapja, Csapó Jenő bonviván volt, aki még lánya születése előtt, 1914. novemberében meghalt az I. világháborúban. Ezért Gyulányi Eugéniát – és nővérét – édesanyja második férje, Gyulányi István katonatiszt vette a nevére. Mivel Jenci néni szülei elismert színészek voltak, nem volt kérdés, hogy melyik mesterséget válassza. 1937-ben szerzett diplomát, kezdőként a Nemzeti Színházhoz került ösztöndíjasként, majd több vidéki színházban is fellépett, Miskolcon és Szolnokon is játszott - írta Józsefváros honlapja.

A szintén színész Vereczkey Zoltánhoz ment feleségül, fiúk, Zoltán 1954-ben született. Jenci néni 1958-ban lett az Állami Déryné Színház tagja, ahol egészen 1972-ig, nyugdíjba vonulásáig szórakoztatta a közönséget. Főbb szerepei: Zilia (Heltai Jenő: A néma levente), Lina (Móricz Zsigmond: Rokonok), Dorina, Elmira, Pernelle asszony (Moliére: Tartuffe). Sosem mondott teljesen búcsút a szereplésnek. 2012-ben örökös diplomát kapott. 97 évesen még meghívták egy szerepre a Ruttkai Éva Színházba, százévesen a budai Várban, a Dísz téren elszavalta Ábrányi Emil Él a magyar! című versét, 2016-ban pedig a Versünnep Fesztiválon vendégként lépett fel Wass Albert: Floridában történt című novellájának egy részletével. 2017. szeptember 3-án részt vett a Színház- és Filmművészeti Egyetem hagyományosan az évnyitóval egybekötött díszdiploma-átadó ünnepségén is.

Jenci nénitől Orbán Viktor is elbúcsúzott közösség oldalán. A nő a 2014-es önkormányzati választás előtt találkozott a kormányfővel.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×