INFORÁDIÓ 
2019. május 20. hétfő
Bernát, Felícia

orbán viktor

gyász

gyulágyi eugénia

Gyászhírt közölt Orbán Viktor

Infostart

Életének 104. évében elhunyt Gyulányi Eugénia, az ország legidősebb színésznője. A halálhírt Orbán Viktor kormányfő is megosztotta Facebook-oldalán.

Vereczkey Zoltánné Gyulányi Eugénia Éva 1915. március 15-én született Kolozsváron. Édesanyja, Bátori Elza a Kolozsvári Nemzeti Színház primadonnája volt. Édesapja, Csapó Jenő bonviván volt, aki még lánya születése előtt, 1914. novemberében meghalt az I. világháborúban. Ezért Gyulányi Eugéniát – és nővérét – édesanyja második férje, Gyulányi István katonatiszt vette a nevére. Mivel Jenci néni szülei elismert színészek voltak, nem volt kérdés, hogy melyik mesterséget válassza. 1937-ben szerzett diplomát, kezdőként a Nemzeti Színházhoz került ösztöndíjasként, majd több vidéki színházban is fellépett, Miskolcon és Szolnokon is játszott - írta Józsefváros honlapja.

A szintén színész Vereczkey Zoltánhoz ment feleségül, fiúk, Zoltán 1954-ben született. Jenci néni 1958-ban lett az Állami Déryné Színház tagja, ahol egészen 1972-ig, nyugdíjba vonulásáig szórakoztatta a közönséget. Főbb szerepei: Zilia (Heltai Jenő: A néma levente), Lina (Móricz Zsigmond: Rokonok), Dorina, Elmira, Pernelle asszony (Moliére: Tartuffe). Sosem mondott teljesen búcsút a szereplésnek. 2012-ben örökös diplomát kapott. 97 évesen még meghívták egy szerepre a Ruttkai Éva Színházba, százévesen a budai Várban, a Dísz téren elszavalta Ábrányi Emil Él a magyar! című versét, 2016-ban pedig a Versünnep Fesztiválon vendégként lépett fel Wass Albert: Floridában történt című novellájának egy részletével. 2017. szeptember 3-án részt vett a Színház- és Filmművészeti Egyetem hagyományosan az évnyitóval egybekötött díszdiploma-átadó ünnepségén is.

Jenci nénitől Orbán Viktor is elbúcsúzott közösség oldalán. A nő a 2014-es önkormányzati választás előtt találkozott a kormányfővel.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018