INFORÁDIÓ 
2019. február 20. szerda
Aladár, Álmos

pákh imre

golgota

munkácsy mihály

Debrecen, 2015. augusztus 28. Érdeklődők Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (b), Ecce Homo (k) és Golgota című festménye előtt a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2015. augusztus 28-án. A festmény tulajdonosa, Pákh Imre New York-ban élő magyar származású műgyűjtő augusztus 31-én elviteti a Golgotát Debrecenből, miután annak megvásárlásáról nem tudott megállapodni a Magyar Nemzeti Bankkal. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Pákh Imre eladná 3 milliárd forintért a Golgotát

InfoRádió

Pákh Imre műgyűjtő az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában megerősítette: kész 10 millió euróért, vagyis 3 milliárd forintért eladni a magyar államnak Munkácsy Mihály Golgota című festményét. Hogy mennyit ér egy magyar festő műve ma a világpiacon, arról Törő Istvánt, a Virág Judit Galéria és Aukciósház ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbbi kormányinfón kijelentette, hogy 3 milliárd forintért az állam megvenné Munkácsy Mihály Golgotáját.

Az InfoRádiónak a magyar származású amerikai műgyűjtő, Pákh Imre azt mondta, őt még nem kereste meg hivatalosan a Magyar Nemzeti Bank, csak a médiából értesült Gulyás Gergely bejelentéséről. Pákh Imre nem forintban, hanem euróban gondolkodik, de a két összeg elég közel áll egymáshoz, ezért ha az állam valóban meg akarja venni, 10 millió euróért eladná a festményt - tette hozzá.

A Golgota értéke

Ki számít magyar festőnek vagy művésznek? Reigl Judit vagy Moholy Nagy László magyar vagy francia? - tette fel a kérdést Törő István, a Virág Judit Galéria és Aukciósház ügyvezető igazgatója azzal kapcsolatban, hogy mennyit ér egy magyar festő műve ma a világpiacon. "Moholy-Nagy képeiért 10-30 millió eurókat fizetnek a nemzetközi aukciós piacon. A magyaron pedig a Csontváry- és a Munkácsy-festmények a legdrágábbak egymillió forintos áron. Itt azonban nem ez a kérdés, hiszen

ez a kép, a Golgota, műkereskedelmi szempontból nem mérhető"

- mondta a szakember. Egyedi, kivételes nemzeti kincsről van szó, egy szimbolikus alkotásról. "Az a fontos, hogy a kép nemzeti tulajdonba kerüljön, és az ára ugyan nem indifferens, de a festmény megvétele kötelező a magyar állam számára.

A Munkácsy-trilógia a magyar festészet legértékesebb, legszimbolikusabb műtárgyegyüttese, amelynek magyar tulajdonban kell lennie"

- hangsúlyozta Törő István, hozzátéve: a trilógia értékének megbecsléséhez Munkácsy többi képe nem lehet analógia. "Feltehetjük ugyanígy a kérdést, hogy mennyit ér a Szent Korona vagy mennyit ér a Mona Lisa? Nem lehet számszerűsíteni, hiszen ezek olyan jelképes alkotások, amelyeket minden nemzet, amelyhez tartozik, a tulajdonában akar tudni".

Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Golgota mint nemzeti kincs - Törő István interjú
 


Pákh Imre eladja a Golgotát
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018