INFORÁDIÓ 
2018. október 23. kedd
Gyöngyi

pákh imre

golgota

munkácsy mihály

Pákh Imre eladná 3 milliárd forintért a Golgotát

Pákh Imre eladná 3 milliárd forintért a Golgotát

InfoRádió

Pákh Imre műgyűjtő az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában megerősítette: kész 10 millió euróért, vagyis 3 milliárd forintért eladni a magyar államnak Munkácsy Mihály Golgota című festményét. Hogy mennyit ér egy magyar festő műve ma a világpiacon, arról Törő Istvánt, a Virág Judit Galéria és Aukciósház ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbbi kormányinfón kijelentette, hogy 3 milliárd forintért az állam megvenné Munkácsy Mihály Golgotáját.

Az InfoRádiónak a magyar származású amerikai műgyűjtő, Pákh Imre azt mondta, őt még nem kereste meg hivatalosan a Magyar Nemzeti Bank, csak a médiából értesült Gulyás Gergely bejelentéséről. Pákh Imre nem forintban, hanem euróban gondolkodik, de a két összeg elég közel áll egymáshoz, ezért ha az állam valóban meg akarja venni, 10 millió euróért eladná a festményt - tette hozzá.

A Golgota értéke

Ki számít magyar festőnek vagy művésznek? Reigl Judit vagy Moholy Nagy László magyar vagy francia? - tette fel a kérdést Törő István, a Virág Judit Galéria és Aukciósház ügyvezető igazgatója azzal kapcsolatban, hogy mennyit ér egy magyar festő műve ma a világpiacon. "Moholy-Nagy képeiért 10-30 millió eurókat fizetnek a nemzetközi aukciós piacon. A magyaron pedig a Csontváry- és a Munkácsy-festmények a legdrágábbak egymillió forintos áron. Itt azonban nem ez a kérdés, hiszen

ez a kép, a Golgota, műkereskedelmi szempontból nem mérhető"

- mondta a szakember. Egyedi, kivételes nemzeti kincsről van szó, egy szimbolikus alkotásról. "Az a fontos, hogy a kép nemzeti tulajdonba kerüljön, és az ára ugyan nem indifferens, de a festmény megvétele kötelező a magyar állam számára.

A Munkácsy-trilógia a magyar festészet legértékesebb, legszimbolikusabb műtárgyegyüttese, amelynek magyar tulajdonban kell lennie"

- hangsúlyozta Törő István, hozzátéve: a trilógia értékének megbecsléséhez Munkácsy többi képe nem lehet analógia. "Feltehetjük ugyanígy a kérdést, hogy mennyit ér a Szent Korona vagy mennyit ér a Mona Lisa? Nem lehet számszerűsíteni, hiszen ezek olyan jelképes alkotások, amelyeket minden nemzet, amelyhez tartozik, a tulajdonában akar tudni".

Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Golgota mint nemzeti kincs - Törő István interjú
 


Pákh Imre eladja a Golgotát
 


A címlapról ajánljuk

Mi számít végrendeletnek?

Ügyvéd vagy közjegyző előtt is van lehetőség végrendelkezésre, de a saját kézzel írt, bizonyos...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH