eur:
389.65
usd:
366.09
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Lakatos György fagottművész hangversenye a Fővám téri Vásárcsarnokban 2015. március 21-én. Utcazenéléssel ünneplik Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulóját Budapest belvárosában a Bach in the Subways (Bach az aluljárókban) nevű mozgalomhoz csatlakozva. A német mester zenéje 5 helyszínen csendült fel a Magyar Rádió és a Doktoranduszok Országos Szövetsége kezdeményezésére, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) együttműködésével.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Bach mindenkinek fesztivál mától

Kedden indul az ötnapos Bach Mindenkinek Fesztivál az ország több mint 30 városában. Johann Sebastian Bach születésnapja környékén kiváló muzsikusok ünneplik a mestert nyilvános helyeken - köztük aluljáróban vagy villamoson - tartott ingyenes koncertekkel.

2010 március 21-én - Johann Sebastian Bach születésnapján - egy New York-i csellista, Dale Henderson ötletére alakult meg a Bach in the Subways kezdeményezés, Bach muzsikáját kivinni az emberek közé. Henderson egy metróperonon kezdett el zenélni, mindenki örömére. Azóta ez a kezdeményezés amerikai lázzá vált, elterjedt az Egyesült Államokban és Kanadában, 2015-ben pedig Magyarország is csatlakozott hozzá számos más ország mellett.

2017-ben nálunk már fesztivál lett a programból, 2018-ban már országos fesztivállá duzzadt 32 magyarországi településsel és Nagyváraddal, mintegy 300 helyszínen több mint 2 ezer résztvevő fog fellépni - mondta Kovács Zalán László tubaművész, a magyarországi fesztivál igazgatója.

Minden fellépő és szervező ingyenesen dolgozik a fesztiválon ezért a klasszikus misszióért, azért, hogy a Bach-i muzsika mindenkihez eljusson, és ezáltal a közel 300 program a közönség számára kivétel nélkül ingyenesen megtekinthető -emelte ki a fesztivál igazgató.

A fesztivál a hagyományoknak megfelelően megtartotta szabadtéri jellegét, de emellett kibővült más programokkal is. Lesznek például templomi koncertek, koncerttermi hangversenyek, gyermekprogramok vidéken és a fővárosban is. Kaposváron pl. aikido bemutatót tekinthetnek meg Bach zenére, de felcsendülnek Bach dallamok majd patikákban, kórházakban is. A fővárosban is számos rendkívül érdekes rendezvény lesz: Hegedűs Endre Kossuth-djas zonogoraművész a feleségével négy kezeseket fog játszani. Szombaton 5 órától pedig közös korál-énekléssel fejeződik be a program. A budapesti Kálvin téri Református Templom elé várják az érdeklődöket, az eseményhez bárki csatlakozhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×