eur:
388.8
usd:
361.6
bux:
68723.98
2024. május 8. szerda Mihály
Lakatos György fagottművész hangversenye a Fővám téri Vásárcsarnokban 2015. március 21-én. Utcazenéléssel ünneplik Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulóját Budapest belvárosában a Bach in the Subways (Bach az aluljárókban) nevű mozgalomhoz csatlakozva. A német mester zenéje 5 helyszínen csendült fel a Magyar Rádió és a Doktoranduszok Országos Szövetsége kezdeményezésére, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) együttműködésével.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Bach mindenkinek fesztivál mától

Kedden indul az ötnapos Bach Mindenkinek Fesztivál az ország több mint 30 városában. Johann Sebastian Bach születésnapja környékén kiváló muzsikusok ünneplik a mestert nyilvános helyeken - köztük aluljáróban vagy villamoson - tartott ingyenes koncertekkel.

2010 március 21-én - Johann Sebastian Bach születésnapján - egy New York-i csellista, Dale Henderson ötletére alakult meg a Bach in the Subways kezdeményezés, Bach muzsikáját kivinni az emberek közé. Henderson egy metróperonon kezdett el zenélni, mindenki örömére. Azóta ez a kezdeményezés amerikai lázzá vált, elterjedt az Egyesült Államokban és Kanadában, 2015-ben pedig Magyarország is csatlakozott hozzá számos más ország mellett.

2017-ben nálunk már fesztivál lett a programból, 2018-ban már országos fesztivállá duzzadt 32 magyarországi településsel és Nagyváraddal, mintegy 300 helyszínen több mint 2 ezer résztvevő fog fellépni - mondta Kovács Zalán László tubaművész, a magyarországi fesztivál igazgatója.

Minden fellépő és szervező ingyenesen dolgozik a fesztiválon ezért a klasszikus misszióért, azért, hogy a Bach-i muzsika mindenkihez eljusson, és ezáltal a közel 300 program a közönség számára kivétel nélkül ingyenesen megtekinthető -emelte ki a fesztivál igazgató.

A fesztivál a hagyományoknak megfelelően megtartotta szabadtéri jellegét, de emellett kibővült más programokkal is. Lesznek például templomi koncertek, koncerttermi hangversenyek, gyermekprogramok vidéken és a fővárosban is. Kaposváron pl. aikido bemutatót tekinthetnek meg Bach zenére, de felcsendülnek Bach dallamok majd patikákban, kórházakban is. A fővárosban is számos rendkívül érdekes rendezvény lesz: Hegedűs Endre Kossuth-djas zonogoraművész a feleségével négy kezeseket fog játszani. Szombaton 5 órától pedig közös korál-énekléssel fejeződik be a program. A budapesti Kálvin téri Református Templom elé várják az érdeklődöket, az eseményhez bárki csatlakozhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×