eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Román Sándor: Nekem mindig szimpatikus a másképp

Román Sándor: "Nekem mindig szimpatikus a másképp"

A néptáncra anyanyelveként tekint, de a célja nem a hagyományőrzés, hanem az új formák felfedezése, és a nézők szórakoztatása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Román Sándor az ExperiDance művészeti vezetője.

Az ExperiDance a színház felé is nyit - hangsúlyozta Román Sándor. A néptánc mellett számos más táncműfajt és akár a cirkusz világát is megidézve egyéni nyelvet alkot. A művészeti vezető hozzátette: a siker kulcsa

a közönség igényes kiszolgálása és a pozitív életszemlélet.

Az ExperiDance célja a szórakoztatás - fogalmazott.

„Van nekem egy nagyon gazdag formanyelvem, amit néptáncnak nevezünk. Ma már a magyar néptáncot ötvöztük az összes táncművészeti stílus lehetőségeivel. Már ott tartunk, hogy a műfajokat is keverjük: színészekkel dolgozunk együtt. Musicalhez közelítő darabjaink is születnek Nagyon fontos, hogy a színház törvényeinek megfelelő darabokat írjunk. Bármilyen drámai fordulat után pozitív fordulat következzen. Az ExperiDance kiáll az élet igenlése mellett, mert a művészeink szeretik, amit csinálnak.”

A XX. században már szinte mindent kitaláltak, ami a szórakoztatáshoz tartozik, a jelen és a jövő feladata, hogy megtaláljuk azokat a formákat, amelyekkel az emberek szabadidejében a kultúra szerepet kaphat – mondta a táncművész. A hagyomány fölhasználása, a magyar néptánc modern színpadi formában való megformálása az ExperiDance feladata – tette hozzá Román Sándor, aki úgy fogalmazott már mestereitől, Tímár Sándortól és Novák Ferenctől ezt a nyitott művészi megközelítést tanulta.

„Mentorom, Novák Tata azt mondta, a néptáncot tekintsük anyanyelvnek, amivel lehet fogalmazni. Az, hogy mit az egyénre van bízva. Mi minél jobban szeretnénk a nézők igényeit kiszolgálni. Szeretnénk fejlődni, az ExperiDance egy kísérleti szellemmel megáldott társulat.

Nekem mindig szimpatikus a másképp."

Román Sándor az utánpótlás nevelését is fontosnak tartja, az ExperiDance akadémiáján már általános iskolásokkal foglalkoznak, ami egyrészt a műfajt értő közönségnevelést, másrészt az utánpótlásképzést; a táncművészeti egyetemen való továbbtanulást, vagy az ExperiDance csapatának az erősítését is szolgálja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×