eur:
393.82
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pintér Béla is rendez a Katonában

Pintér Béla is rendez a Katonában

Ismét rendez Pintér Béla a Katona József Színházban, ahol Spiró György új darabja is színre kerül és bemutatkozik az első színpadi művét jegyző fiatal költő Bognár Péter is. Máté Gábor az InfoRádióban arról is beszélt, jelenthet-e kockázatot egy színház számára, ha kortárs magyar szerzőkre építi az évadot.

Az ismeretlen dolgoknak mindig van kockázata

– mondta Máté Gábor.

„Bognár Péter nagyon fiatal költő, aki színdarabot sem írt még. Neki eszébe sem jutott, Gothár Péter találta ki. A verseivel elkezdett dolgozni a színművészetin egy osztállyal, a végtermékre, egy vizsgára odahívott és mondta, figyeljem meg, szerinte ebben a fiúban van valami.”

A Katona József Színház igazgatója elmondta, a fiatal költő fél évig ösztöndíjat kapott, hogy megismerkedjen a színház működésével. Máté Gábor hangsúlyozta, a módszert is jelentős dolognak tartja.

„Erre vágytam, az első pályázatomban szerepelt is egy ilyen elképzelés, most végre megvalósult. A darab címe: Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler. Nagyon jó, még tanulom.”

A színházigazgató a többi bemutatójáról szólva kiemelte, a Spiró-darab a mai Magyarországon játszódik, a fő témája egy ingatlanüggyel kapcsolatos machináció, de tele emberi árulásokkal is. Pintér Béla, sokatmondó című – Ascher Tamás Háromszéken – darabjáról Máté Gábor úgy fogalmazott, arról szól, hol van az a határ, amit a magánélettel kapcsolatban a színház kiteregethet.

„Arról akarja meggyőzni a kétkedőket, hogy egy színháznak miről szabad beszélnie. Egy köztünk élő ember magánéletének melyik részét lehet előadni. A világirodalomban erre rengeteg példa van, de hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy minden klasszikus egyszer kortárs volt.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×