eur:
394.45
usd:
370.71
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Szörényi Levente: "állati" jól szólnak a swinges dalaink

Willis Conover a Voice of America adásán keresztül milliókkal szerettette meg a jazzt és a swinget - köztük a kisgyerekként a műsort hallgató Szörényi Leventével. Évtizedek elteltével úgy érezte: érdemes lenne lerónia tiszteletét, és a Müpába álmodott egy big band koncertet. Szerda este jazz és swing örökzöldek mellett az Illés és a Fonográf együttes dalainak átiratai is elhangzanak majd.

Szörényi Levente: állati jól szólnak a swinges dalaink

„Azon csodálkozom, hogy ez a gyerekkori emlék ennyi ideig kitart. Teljesen frissen jelenik meg bennem. Évekkel ezelőtt gondoltam, hogy emléket kellene állítani annak a pillanatnak, amit a testvéremmel, Szabolccsal átéltünk az ötvenes években.”

Szörényi Levente elmondta, ahogy idősödik, egyre közelebb húzza magához a múltat.

„Mint egy kispárnát, ami megnyugtató alvást biztosít. Az ember elkezd gondolkozni, hogy indult, és

az emberek többsége sem tudja, miből lett a cserebogár.”

A zsigerekben épül minden olyan élmény, ami fiatalkorában, a legfogékonyabb korszakában éri – mondta Szörényi Levente. Hozzátette, társadalmi mondanivalója is volt az Amerika Hangja adó jazzórájának: a vasfüggöny mögötti országoknak üzente, a zenében rengeteg szabadság van, ha már az életben nincs. Ezt persze egy tízéves gyerek nem érti - fogalmazott a zenész.

„Állati jól szólnak az Illés- és Fonográf-dalok ebben, a big band-es változatban.”

A többségüket Csejtey Ákos hangszerelte át. A zeneszerző elmondta, népszerű slágereket választottak ki, amelyekben benne van a swing.

„Ezért nem volt nehéz átírni.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×