eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kertész Imre-emléknap - Bejárják életének és regényeinek helyszíneit

Kertész Imre-emléknap - Bejárják életének és regényeinek helyszíneit

Egy éve hunyt el Kertész Imre. Szombaton városi sétával, felolvasásokkal és pályatársainak, tanítványainak visszaemlékezésével Kertész Imre-emléknapot szervez a Szépírók Társasága, a Magvető Kiadó és a Kelet Kávézó - mondta az InfoRádióban Szegő János.

A séta az író ifjúkori és a regényeiben szereplő, beazonosítható helyszíneit járja be – mondta el a Magvető Kiadó szerkesztője. Szegő János hozzátette, ezek Pest sűrű, irodalmilag jól dokumentált részei, amelyek éppen átalakulófélben vannak, tehát még éppen megmutatják, milyen volt a világ 80-90 évvel ezelőtt.

„A Klinikák metróállomástól indulunk és Józsefváros rádiuszán keresztül jutunk el a Keleti pályaudvarig. Fölkeresünk olyan helyeket, amelyek részint a visszaemlékezéseiben, részint a regényeiben jelennek meg. Különösen érdekes, hogy milyen valóságalapja van a helyszínleírásainak ahhoz, amit most a valóságban látunk.”

A helyszínre vonatkozó szövegrészeket gimnazisták olvassák fel – mondta a Magvető Kiadó szerkesztője. A menet többször megáll majd, Szegő János életrajzi és a szövegek születésének háttereiről oszt majd meg részleteket és a utal környékhez szintén kapcsolódó pályatársakra is. A programok aztán este Budán, a Kelet kávézóban folytatódnak.

„Ide új szövegek születtek. A 87 éves Sándor Iván, aki Kertész Imre pálya- és kortársa volt, a közeli jó barát, Spiró György, akinek Kertész Imre egyfajta mestere volt és Gács Anna, az ELTE oktatója és a Szépírók Társaságának elnöke mellett a fiatal nemzedéket is meghívtuk, mert fontos, hogy a különböző generációk egymás mellett emlékezzenek meg.

Fölmérjék Kertész Imre iszonyatosan nagy és fontos örökségét.”

A Magvető Kiadó szerkesztője elmondta, Krusovszky Dénes, Túri Tímea és Fehér Renátó képviseli a fiatalabb generációt, Szűcs Teri irodalmár lesz a program műsorvezetője. A remek zenét Ágoston Béla szaxofonnal biztosítja – tette hozzá Szegő János.

Programok

Április 1., 16.00: Kertész Imre Pestje

Városséta Szegő János vezetésével, beszélgetéssel és felolvasással a különböző helyszíneken. Találkozás a Klinikák metróállomás bejáratánál. A séta körülbelül két óra hosszú, és a Keleti pályaudvarnál ér véget, majd a jelenlévők közösen átmennek az emlékestnek helyet adó Kelet Kávézóba. Kertész Imre szülőházánál lehetőség lesz kavics, illetve mécses elhelyezésére. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a keletkult@gmail.com e-mail címen.

Április 1., 19.00: Kertész Imre öröksége

Kelet Kávézó (1115, Bartók Béla út 29.)

Felolvasnak: Fehér Renátó, Gács Anna, Krusovszky Dénes, Sándor Iván, Spiró György, Szűcs Teri és Turi Tímea

Zenél: Ágoston Béla

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×