eur:
393.82
usd:
364.89
bux:
0
2024. március 30. szombat Zalán

Feltörhetetlen jelszóra vágyik? Titkok a kezdő hackerek kézikönyvéből

Bár sok szó esik a kibervédelemről, valójában az emberek többsége még ma sem fektet elég hangsúlyt az online adatai védelmére. A kezdő kézikönyv hackereknek részletes segítséget nyújt a lehetséges támadások kivédéséhez, és már alapfokú számítástechnikai ismeretekkel jól használható - mondta az InfoRádiónak Fehér Krisztián nemrég megjelent könyvéről a BBS-Info kiadó vezetője.

"A kezdő hackerek kézikönyve mindkét oldalt célozza: elrettentésképpen a lehetőségeket, okulásképpen pedig a védekezési módokat mutatja be" – hangsúlyozta a BBS-Info könyvkiadó vezetője.

Bártfai Barnabás az InfoRádiónak elmondta, valamennyi minimális informatikai ismeret azért szükséges ahhoz, hogy valaki értő módon forgathassa a könyvet. Akik védekezésre szeretnék használni a kiadványt, azoknak az alapismeretek bőven elegendőek, azoknak viszont, akik szeretnének olyan dolgokat is végezni, amelyek úgymond nem egészen legálisak, egy kicsit több ismeretre van szükségük.

"Bár egy könyvből azért nem fog tudni senki megtanulni hackelni" 

- tette hozzá a könyvkiadó.

„Nem azoknak kívánunk segítséget nyújtani, akik rossz célra akarják használni a tudásukat, hanem éppen azt szeretnénk bemutatni, hogy akik védekezni szeretnének, lássák: milyen könnyen el lehet követni ilyen dolgokat. Ha észreveszik, hogy milyen könnyedén be lehet törni egy rendszerbe, fel lehet törni egy wifi jelszót vagy egy weboldalt, akkor remélhetően nagyobb figyelmet fognak fordítani a védekezésre is” - mondta Bártfai Barnabás.

A könyv külön fejezetet szentel a biztonságos jelszavaknak, mert az a tapasztalat, hogy erre sajnos nem figyelnek a használók.

„Nagyon sokan nem fordítanak kellő figyelmet a jelszavakra"

"Pedig fontos, hogy használjunk kisbetűt, nagybetűt, számokat - de ne a születési adatainkat, és ne olyan nagyon könnyen kitalálható szavakat, mint mondjuk a kedvenc háziállatunk neve” - ajánlotta.

A másik leggyakoribb problémának azt nevezte, hogy a netezők sokszor ugyanazt a jelszót használják mindenhova. Innentől kezdve pedig ha egy jelszót sikerül megszereznie valamilyen oldalról egy rosszindulatú embernek, az a felhasználó fiókját is fel tudja törni. Ezután pedig már a védekezésre, a visszaállításokra is sokkal kisebb lehetőség lesz.

„Mindenképpen ügyeltünk arra, hogy a könyv közérthető nyelvezetű, olvasmányos legyen, tehát azoknak is könnyen érthető, akik informatikában nem járatosak” - jelezte a kiadóvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szemtől szembe Sean Connerytől Susan Sarandonig – Koltai Lajos az Arénában

Szemtől szembe Sean Connerytől Susan Sarandonig – Koltai Lajos az Arénában

A Semmelweisről szóló film hazai és amerikai fogadtatásáról, a szereplőválogatásról, a világsztárokkal, Meryl Streeppel, Sean Conneryvel, Vanessa Redgrave-vel, Jodie Fosterrel való közös munkáiról, sőt, jövőbeni terveiről is beszélt Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, a Nemzet Művésze az InfoRádió Aréna című műsorában.

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×