eur:
389.16
usd:
362.11
bux:
68510.26
2024. május 8. szerda Mihály

Adományokból restaurálnák Gauguin híres képét

Paul Gauguin Tahitin festett első portréjának restaurálására indult gyűjtés Belgiumban.

Suzanne Bambridge 1891-ben készült arcmásának felújítására akár egyeurós adományt is elfogadnak a királyi szépművészeti múzeumok, amelyek egyikében a képet őrzik. A felajánlásokat a Gingo nevű honlapon keresztül várják. Az adományozókat különféle elismerésben részesítik: megemlítik a nevüket a kép támogatói között, meghívják őket a restaurálás utáni bemutatóra, ingyenes belépőt kapnak a királyi múzeumokba.

A brüsszeli intézmény célja, hogy a szerdán indult adakozásból összegyűljön a 45 ezer eurós (13,74 millió forintos) restaurálási költségek fele, azaz 22 500 euró. A másik felét a Baillet-Latour Alapítvány állja.

Az 50x70 centiméteres festmény 1923-ban került a királyi szépművészeti múzeumok birtokába. Jelenleg az 1868 és 1914 között született alkotásokat felvonultató Századfordulós Múzeumban látható. Állapota "törékeny" és "sérült", felújítása égetővé vált, hogy biztosítani tudják a fennmaradását.

A múzeum szakértői röntgen-, ultraibolya és az úttörő multispektrális vizsgálatok révén pontosan fel tudták mérni, mely pontokon van a kép a legrosszabb állapotban, egyúttal azt is, milyen lehetett a portré eredeti pompájában.

Gauguin az első tahiti útján festette meg Suzanne Bambridge portréját. A festmény 1912-ben, nem sokkal a csendes-óceáni szigetért rajongó brit nő halála után került el Tahitiről. Később egy francia magángyűjteményt gyarapított, majd megvásárolta a belga királyi múzeumegyüttes.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×