eur:
395.75
usd:
372.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Magyar, kaland- és katasztrófa- és zombis film a héten a mozikban

Olajfúrótornyos katasztrófafilm, Hajdu Szabolcs legújabb fesztiváldíjas alkotása, és Tim Burton látványos ifjúsági regényadaptációja is szerepel a heti mozipremierek között.

Az idei Karlovy Vary fődíját nyerte el Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje, ami a rendező által írt és színpadra vitt, azonos című drámából készült. Két egymástól eltávolodott testvér családjának találkozása elevenít fel régi és új konfliktusokat, mikor Eszter nővérének családja, Ernelláék egy éves skóciai tartózkodásból hazatérve az ő lakásukban kénytelenek meghúzódni. Az állami támogatás nélkül, minimális költségvetésből készült film nem csak Karlovy Vary-ban aratott sikert, a hazai kritikusok mellett szeptemberben a miskolci CineFest közönsége is díjazta az alkotást.

A DeepWater Horizon olajfúrótorony 2010-es pusztulása szolgált alapjául a Mélytengeri pokol című katasztrófafilmnek, ami az emberi gondatlanságból lángtengerré váló úszó szigeten követi nyomon a Mark Walhberg által alakított technikus menekülését a tűzviharból. A kritika szerette a filmet, ami amellett, hogy valódi robbanásokat és látványos kaszkadőrjeleneteket mutat be, a környezeti katasztrófát okozó emberi hanyagságot sem rejti véka alá.

A zombihorror műfajának ad intellektuális többletet az Mike Carey nagy sikerű regényéből készült Kiéhezettek című alkotás. A zombiapokalipszist követen egy katonai bázison tudósok különleges gyerekeket vizsgálnak. A kiéhezettek bár zombik, megőrizték emberi mivoltukat, sőt, kiemelkedően magas intelligenciával rendelkeznek, így segítségükkel talán a vírusnak is lehet ellenszere, a kérdés, milyen áron.

Vegyesebb volt a fogadtatása Ransom Riggs nagysikerű regénytrilógiájának első kötetéből készült Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című kalandfilmnek. Jake imádott nagyapja feljegyzései nyomán jut el egy szigetre, ahol különleges képességű gyerekek élnek Vándorsólyom kisasszony iskolájában. A mesebeli világot azonban gonosz erők fenyegetik és Jake lehet az, aki megmentheti azt, már ha sikerül felnőni a feladathoz. Tim Burton rendezést inkább látványvilágáért dicsérte a kritika, bár a néhol döcögő történetben Eva Green megbízható alakítást nyújt a hivatásos nézők szerint. Végezetül egy osztrák vígjáték is érkezik a mozikban Toni Erdmann címmel, amiben egy sikeres, munkamániás fiatal üzletasszony boldogtalan életébe szertelen apja igyekszik kínos és vicces pillanatokat okozva visszacsempészni a vidámságot és a szeretetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×