eur:
395.43
usd:
372.29
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Elhunyt Elvis Presley első gitárosa

Elhunyt 84 évesen Scotty Moore, aki úttörő rockgitárjátékával nagyban hozzájárult Elvis Presley forradalmi zenei stílusának megformálásához és jelentős hatással volt egy egész zenei generációra, köztük Keith Richardsra, Jimmy Page-re és Bruce Springsteenre.

Moore otthonában, Nashville-ben hunyt el kedden. Halálhírét életrajzírója és barátja, James L. Dickerson erősítette meg a zenész egy családi barátjára hivatkozva.

"Mint zenészt a rock'n'roll egyik társalapítójának tartom az általa kitalált eredeti gitárjáték miatt" - jelentette ki Dickerson, aki ikonnak nevezte Moore-t.

Presley volt felesége, Priscilla Presley kedden közleményben emlékezett a zenészre. "Elvis nagyon szerette Scottyt és nagy becsben tartotta közös munkájuk stúdióban és a turnékon eltöltött csodálatos éveit. Scotty maga is fantasztikus zenész és igazi legenda volt. A zene, amit Elvis és Scotty együtt játszott örökre élni fog, és a jövő generációkra is hatással lesz" - fogalmazott.

A Rock and Roll Hírességeinek Csarnokába 2000-ben beiktatott Moore hunyt el utolsóként a híres csapatból, amelyet Elvisszel, Bill Black basszusgitárossal és Sam Phillips producerrel együtt alkottak.

Moore és Black 1954 júliusában találkozott először Elvis Presleyvel a memphisi Sun Records stúdióban, ahol később számos nagy slágerüket vették fel, köztük a That's All Righ és a Mystery Train című számokat.

Moore, Black és D.J. Fontana dobos kísérték Elvist korai tévés fellépésein és első filmjeiben is, de 1957-ben - ahogy Moore a That's All Right, Elvis című memoárjában is leírta - elegük lett abból, hogy miközben az énekes milliomos lett, nekik alig fizettek.

Moore a kilencvenes évek végén egy interjúban felidézte: azért is csalódott volt, mert eltűnt a bensőséges kapcsolat, már nem beszélgethettek csak úgy Elvisszel, amikor akartak.

A gitáros még egy alkalommal, 1968-ban játszott együtt Elvisszel egy visszatérését előkészítő televíziós szereplésén, amely ismét a slágerlisták élvonalába repítette a sztárt. De gázsija még az utazási költségeit sem fedezte és nem hívták el Presley 1970-es turnéira sem.

Moore az ötvenes évek végétől számos énekessel dolgozott és 1964-ben egy szólólemeze is megjelent.

Dickerson szerint nemcsak legendás gitáros, hanem nagyszerű ember is volt.

Tennessee-ben született 1931-ben, és egészen korán megtanult gitározni. Szerette a dzsesszt és countryzenét, hatással volt rá Chet Atkins és Les Paul is.

A második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd Memphisben telepedett le. Eleinte egy ruhatisztítóban dolgozott és munka után zenélgetett. Később került a Sun Record stúdiójába, ahol Blackkel játszott. Phillips itt hívta fel a figyelmüket Elvisre és kérte fel őket, hogy dolgozzanak együtt vele.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×