eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bud Spencert gyászolja Olaszország

A "spagettiwesternek királyát", Bud Spencert gyászolja Olaszország. A hétfő este 86 évesen elhunyt olasz színészt szerdán a római városházán ravatalozzák fel, a gyászszertartást csütörtökön tartják a Piazza del Popolón álló ikertemplomok egyikében, a Művészek templomaként is ismert Montesantói Szűzanya-bazilikában.

A rokonok közlése szerint a ravatalnál mindenki, aki szeretne, elbúcsúzhat Bud Spencertől.

Politikusok és színész kollégák is tisztelettel adóztak emlékének kedden. "Ciao Bud Spencer, nagyon szerettünk" - írta a Twitteren Matteo Renzi olasz miniszterelnök. Dario Franceschini kulturális miniszter az olasz mozi egyik nagy művészének nevezte a színészt. "Hosszú karrierje során egész generációk szívét hódította meg" - emelte ki Franceschini.

Russell Crowe ausztrál színész szintén a Twitteren búcsúzott. "Nyugodj békében, Bud Spencer" - írta.

Kultikussá vált filmjeiben a Carlo Pedersoli néven született színész Terence Hill oldalán hódította meg a világot. Bár összesen több mint 120 filmje közül csak 16-ban szerepeltek együtt, elsősorban duóként váltak ismertté. "A legjobb barátomat veszítettem el, meg vagyok rendülve" - mondta Terence Hill kedden. Barátságuk biztos pontot jelentett Bud Spencer életében.

"Nem mondunk le egymásról. Ha a munka miatt máshol is kell lennünk, akkor is tartjuk a kapcsolatot. Ha Terence Rómába jön, mindig meglátogat. Mindketten olyan hihetetlenül szerencsések voltunk, hogy túléltük a második világháború bombazáporát - én Rómában, ő Drezdában. Ez a tapasztalás nagy hatást tett ránk és összeköt bennünket. Rajongóink sokáig azt sem tudták, hogy olaszok vagyunk, művészneveink miatt amerikainak hittek" - mondta egykor Bud Spencer.

Olaszország nemcsak egy nagy színészt, de a sport egyik kiemelkedő szereplőjét veszítette el - mondta Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke.

Gianluigi Buffon, az olasz labdarúgó-válogatott csapatkapitánya is részvétét fejezte ki a családnak. "Gyerekkori emlékeimben fontos szerepet játszik Bud Spencer. Filmjeinek képei mindig velem maradnak" - mondta a sportoló.

Bud Spencer már nyolcévesen úszni kezdett. 1948-ban mellúszásban, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszásban lett olasz bajnok. Ugyanebben az évben az olasz vízilabda-válogatottal Európa-bajnokságot nyert, az 1952-es helsinki olimpiáról ezüstéremmel tért haza. 1956-ban, a Melbourne-ben rendezett ötkarikás játékokon még ott volt, ezt követően nem indult világversenyen.

Spencert a németországi Baden-Württembergben lévő Schwäbisch Gmünd település is gyászolja. A városkában eredetileg egy alagutat neveztek volna el a színészről 2011-ben, a városi tanács azonban végül úgy döntött, a helyi strandot nevezik el róla, amelynek medencéjében Spencer százméteres gyorsúszásban versenyzett 1951-ben. A névadó ünnepségre személyesen a városba látogatott a színész. Az uszoda látogatói leróhatják tiszteletüket és egy kihelyezett emlékkönyvben vehetnek búcsút Bud Spencertől. Schwäbisch Gmünd városi könyvtárában szintén felállítottak egy emlékasztalt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×