eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bocskai és magyar királyok Győrfi Lajos szobrászművész kiállításán

Bocskai Istvánról és más magyar államférfiakról készült kisplasztikákat, szoborterveket és csaknem száz érmét mutat be Győrfi Lajos szobrászművész Bronzba öntött hősök című kiállítása, amely péntektől látható a Pesti Vigadóban.

A május 29-ig nyitva tartó tárlat a Bocskai Társaság szervezésében jött létre, apropója az 1605-ös szerencsi országgyűlés évfordulója, ott választották Magyarország fejedelmévé Bocskai Istvánt - hangsúlyozta Győrfi Lajos szobrászművész az MTI-nek.

A bemutató egyharmada szól Bocskairól, mellette a Kun-emlékmű tervei, köztéri szobortervek, valamint a Magyar "királyok" című 14 szoborból álló sorozat lesz látható, amelyben Szent István, Kossuth Lajos, József nádor, Deák Ferenc, Németh László, Körmendi Lajos és Móricz Zsigmond is megjelenik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállításon mutatja be először legújabb tervét Bocskai István koronázásáról, amelyet a Bocskai Társaság felkérésére készített és amelyet a Duna-parton állítanának fel. Emlékeztetett arra, hogy a társaság tagjaként alkotta meg a Bocskai István-díjat, amelyet több neves ember megkapott már, köztük Makovecz Imre vagy Jókai Anna.

A Hajdú-Bihar megyében élő művész készítette az országban a legtöbb Bocskai-szobrot. "Életemet Hajdú-Bihar megye határozza meg, itt értem szobrásszá, szinte minden második településen áll egy szobrom" - hangsúlyozta.

Mint elmondta, jelenleg az 1965-os forradalom hatvanadik évfordulójára készül és a debreceni sortűz áldozatai emlékére állítandó szobor tervein dolgozik.

"Apám csikós volt, kint éltünk a pusztán, neveltetésemből eredeztethető a magyarságszeretetem" - hangsúlyozta a művész hozzátéve, hogy a főiskola elvégzése után visszatért az Alföldre, mert ott érzi igazán otthon magát.

Győrfi Lajos szobrászművész 1960-ban született Karcagon. A budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskola növendéke volt 1974 és 1978 között. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1985-ben diplomázott. Mesterei Borsos Miklós és Rátonyi József voltak. 1993-tól lett a vezetője az általa alapított püspökladányi Kőszobrász Telepnek. 2004-ben a Magyar Köztársaság Ezüst érdemkeresztjével tüntették ki.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×