eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rendezvények a Várkert Bazár "újjászületésének" második évfordulóján

Kétnapos programsorozattal ünneplik a hétvégén a Várkert Bazár "újjászületésének" második évfordulóját - mondta el Gyutai Csaba, a Várgondnokság Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Szombaton és vasárnap az Öntőház udvaron és az épület neoreneszánsz kertjében játszóházzal, interaktív és a gyerekeket megszólító programokkal várják a családokat, a forgalom elől elzárt Lánchíd utcában pedig koncertekkel készülnek - fejtette ki az igazgató.

Felidézte, hogy az épület 1984-es bezárását követően évtizedekig csak pusztult, majd építészek és civilek közreműködésével az 1990-es évek közepén felkerült a World Monuments Fund (WMF) műemlékvédő szervezet világ száz legveszélyeztetettebb műemlékeit nyilvántartó listájára. Mint mondta, ez némileg megóvta az épületegyüttest azoktól a szándékoktól, hogy elbontsák, vagy bármi, "oda nem illőt" építsenek a helyére.

"Ybl célja az volt, hogy ne csak a körúton és az Andrássy úton legyen a város tengelye, pezsgő, kulturális élete, hanem Budán is legyen egy kulturális korzó. Ennek díszleteként tervezte meg a Várkert Bazárt" - idézte fel.

Ezt a célt szem előtt tartva négy évvel ezelőtt kezdődött meg az épületegyüttes felújítása, amely minden elemében az Ybl Miklós által megálmodott állapotot kívánta visszaállítani. A felújított épület átadására két évvel ezelőtt, 2014. április 4-én került sor.

Gyutai Csaba kiemelte: a Várgondnokság saját szervezésű rendezvényeit ez idő alatt több mint 100 ezren látogatták meg, a befogadott programokon pedig több százezren vettek részt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×