eur:
390.23
usd:
364.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Lábbeli-tárlattal búcsúzik a Néprajzi Múzeum

Liszt Ferenc és a "czigány zene" című kiállítás, `56-os jubileumi tárlat és egy, a Kúria épületétől búcsúzó lábbeli kiállítás is szerepel a Néprajzi Múzeum ide tervei között. Dr. Kemecsi Lajos, az intézmény igazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy a múzeum várhatóan 2017-ben zárja be kapuit, és két év alatt költözik át a tervezés alatt álló városligeti új épületbe.

"Idén ünnepeltük a 144. születésnapunkat, ennek részeként minden évben igyekszünk megmutatni újabb darabokat, amelyek az elmúlt egy évben gyarapították a gyűjteményt. Idén egyetlen gyűjteményre koncentrálunk, amelynek címe: "Angyalok és koponyák". Ez egy Mexikóból ajándékként idekerült papírkivágás-gyűjteményt mutat be" - mondta Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum igazgatója az InfoRádiónak.

Hozzátette: a sikeres és a látogatók számára is élvezhető módon megvalósított betlehemi kiállításnak is gazdagodott az üzenete.

"Korniss Péternek van egy zseniális fotósorozata, a panelházak között dokumentált betlehemesekről és ezeket a fotókat kaptuk meg, a múzeum alapgyűjteményére épülő kiállításhoz" - fogalmazott a Néprajzi Múzeum igazgatója.

Dr. Kemecsi Lajos az év során megvalósuló tárlatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a tematikához szorosan kötődő Liszt Ferenc és a "czigány zene" címmel nyílik kiállítás, amely a Magyarság Házában lesz látható.

"Az 1956-os forradalom emlékévének programjaként kiemelt helyszínként készülünk az Országgyűlési Múzeummal közösen egy 1956-os, "A szabadság kódjai" munkacímet viselő kiállítás megrendezésére, amelyben az 1848-as forradalom és szabadságharc, illetve az 1956-ban használt szimbólumok történetét szeretnénk felvázolni" - tájékoztatta Dr. Kemecsi Lajos az InfoRádiót.

Mint mondta, lesz idén is World Press Photo kiállítás, amely a múzeum egyik legnépszerűbb tárlata.

"Õsszel, novemberben szeretnénk megnyitni az utolsó, Kossuth téren rendezett időszaki kiállítást, amely a költözéshez kapcsolódik, hiszen útra kel a múzeum. A kiállítás a magyar és a nemzetközi lábbeli-gyűjteményre épül" - jegyezte meg az igazgató.

Hozzáfűzte: több mint három éve végzik a költözés előkészítését és már épül a 2018-ra átadásra kerülő raktárközpont a Szabolcs utcában, ahol világszínvonalú restaurátor műhelyekkel és raktárbázissal gazdagodik a múzeum.

"Májusra várható a meghívásos tervpályázatban, a világ legjobb építészirodáit is képviselő csoportból a győztes terv kiválasztása, ami azt jelenti, hogy elindulhat a másik épület részletes tervezése és kivitelezése 2019-es céldátummal. A költözési feladatoknál feltett szándékunk a lehető legrövidebb ideig tartó bezárás, ezért csak 2017 végén zárunk be és a kiállításaink is látogathatók lesznek 2017 végéig" - hangsúlyozta Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum igazgatója.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×