eur:
389.46
usd:
363.07
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Golden Globe-díjas forgatókönyvíró lesz a prágai Febiofest egyik díszvendége

Peter Morgan Golden Globe-díjas brit forgatókönyvíró lesz az idei Febiofest prágai nemzetközi filmfesztivál egyik díszvendége.

A forgatókönyvíró, aki A királynő és Az utolsó skót király című filmjeivel szerzett nemzetközi elismerést, a fesztiválon "a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásáért" - Kristián-díjat kap - közölte Martina Chvojka Reková, a Febiofest szóvivője.

Peter Morganhez közel állnak a csehek és Csehország, felesége, Anna Carolina ugyanis Karel Schwarzenberg vezető cseh politikus lánya.

A prágai nemzetközi filmfesztivál, melyet immár 23. alkalommal rendeznek meg, idén március 17. és 25. között lesz. A fesztiválon több mint ötven ország mintegy 160 filmjét vetítik. A mustra magyar filmeket is rendszeresen tűz műsorára.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban, és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket 14 cseh városban is levetítik, majd a rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol egy héten át tekinthetők meg az alkotások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×