INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Budapesti Tavaszi Fesztivál: ott kell lenni

Infostart / InfoRádió
Liszt Ferenc és Bartók Béla művei valamint Kína szerepel többek közt a 2016-os Budapesti Tavaszi Fesztivál fókuszában. Az április 8. és 24. között rendezett programsorozatról Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője és Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója beszélt az InfoRádióban.

"A fesztivál nyitókoncertje a Budapesti Fesztiválzenekarral Bartókot idézi, hiszen Bartók Bélának lesz a 135-dik születésnapja. Foglalkozunk a népzenei előzményekkel is és a Bartók-év kapcsán Liszt és Bartók viszonya is megjelenik majd a fesztiválon. Világhírű együttesekkel és magyar előadókkal közösen mutatunk be nagyszabású Liszt-műveket. Ilyen lesz a Krisztus oratóriuma, ami Liszt egyik fő műve. Dubrovai Lászlónak lesz a Liszt által inspirált balettzenéjének bemutatója, a Faust, amit az 55 éves Pécsi Balettel fognak közösen létrehozni" - mondta a Müpa vezérigazgatója.

"Szeretnénk egy picit közelebb hozni Kína értékeit. A selyem útja a Nemzeti Múzeum és a fesztivál rendez egy nagyszabású kiállítást. Az Erkel Színházban pedig a Pekingi Nemzeti Opera mutatja be a Turandotot, aminek ugyan az a bája, hogy Puccini írta és európaiakkal adták elő, de most a teljes énekkar, a szereplők kínaiak lesznek" - mondta Káel Csaba.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője elmondta: "nagyon fontos, hogy a köztereken is megjelenjünk, egy promenáddal nyitunk és a fesztivál ideje alatt szinte mindennap találkozhat a közönség olyan miniperformanszokkal, előadókkal, táncosokkal, előadókkal, zenészekkel, akik a fesztivál fiatal előadóiként bemutatkoznak. Neves művészeket is sikerült elhoznunk, a magyarok között Ránki Dezsőt, vagy Oláh Kálmánt említhetjük, aki a Rádiózenekarral Liszt művekkel improvizál. A Budapesti Tavaszi Fesztivál olyan értéket képvisel a magyar és a nemzetközi színtéren az előadóművészetek területén, amelyen ott kell lenni."

Hanganyag: Oláh András


A címlapról ajánljuk