INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Michael Haydn nevét viselő kamarazenekar alakult Nagyváradon

InfoRádió / MTI
A nagyváradi szervezett klasszikus zenei élet megteremtőjének tekintett Michael Haydn nevét viselő kamarazenekar alakult Nagyváradon. Az együttes kedden adja első koncertjét.

A Camerata Michael Haydn nevet viselő zenekar a Nagyváradi Állami Filharmónia zenészeinek kezdeményezésére jött létre májusban - idézte fel Tódor Albert, a filharmónia vezérigazgatója, akit az Agerpres hírügynökség idézett hétfőn.

Az ötletet a filharmónia több zenésze Nagy Kálmán koncertmesterrel az élen terjesztette az intézmény vezetősége elé, amely örömmel fogadta a kezdeményezést, hiszen így a filharmóniának ismét van kamarazenekara. Az előző az 1989-es rendszerváltáskor bomlott fel.

A zenészek azért javasolták Michael Haydn zeneszerző, a híresebb Joseph Haydn öccsének nevét, mert a 18. század második felében ő teremtette meg a szervezett klasszikus zenei életet a partiumi városban.

Az 1760-as évek elején a művészetpártolásáról híres báró Patachich Ádám püspök hívta az akkor fiatal Michael Haydnt Nagyváradra, hogy a püspöki zenekart irányítsa, és a zenei életet megszervezze. Haydn 1760 és 1762 között tevékenykedett Nagyváradon, ahol mintegy 30 tagú zenekart vezetett.

A 17 tagú Camerata Michael Haydn kedden tartja első koncertjét az erdélyi városban. A Nagy Kálmán vezette együttes a névadó zeneszerző A-dúr vonósnégyesét, Bartók Béla Román népi táncait és Csajkovszkij Vonósszerenádját adja elő.

A címlapról ajánljuk