eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rendhagyó történelemórán emlékeztek 1956-ra a Rákoskeresztúri Újköztemetőben

Rendhagyó történelemóra keretében emlékeztek az 1956-os szabadságharcra középiskolás diákok a Rákoskeresztúri Újköztemetőben a Nemzeti Örökség Intézetének szervezésében csütörtökön.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) elnöke a temető 298-as, 300-as és 301-es parcellájánál tartott kötetlen történelemórán az emlékhelyekről, a parcellák történetéről, az abban eltemetettekről és az 1956-os forradalomról beszélt a tanulóknak.

"A három parcella közül a 301-es a legismertebb, hiszen itt temették el az 1956-os forradalom után Budapesten kivégzett embereket" - fejtette ki Radnainé Fogarasi Katalin az MTI-nek adott interjújában. Mint mondta, a parcella legismertebb, emblematikus sírja Nagy Imre miniszterelnök nyughelye, emellett pedig további 280 védett sír található itt.

A 300-as díszparcellában nyugszik mások mellett Maléter Pál, Losonczy Géza, Gimes Miklós, Szilágyi József, valamint az emigrációban elhunyt, 1990-ben újratemetett Kéthly Anna is. "A díszparcella egy mesterségesen létrehozott parcella, itt temették újra azokat a személyeket, akiknek földi maradványait 1989-ben a 301-es parcellából exhumálták" - fejtette ki az elnök.

Ennek a parcellának a legismertebb része a Jovánovics György szobrászművész által tervezett emlékmű, az úgynevezett nyitott sír. Itt egy 1956 milliméter magas fekete gránithasáb áll a gödör közepében, ahonnan egy úgynevezett bánatút vezet a Nekropolis emlékműhöz, amely egyszerre ábrázol börtönt, templomot és ravatalozót.

Az elnök a diákoknak bemutatta a tervek szerint jövőre, az 1956-os forradalom 60. évfordulójára elkészülő látogatóközpont terveit is. "Ez a központ arra lesz hivatott, hogy bemutasson mindent, amit 1956 tragikumáról és az itt elhunytakról tudni kell" - emelte ki.

Az 297-es mesterségesen létrehozott parcellát a temetőben lévő nemzeti emlékhely tavalyi felújításakor már úgy alakították ki, hogy az alkalmas helyszíne lehessen egy 21. századi látogatóközpontnak. A modern infrastruktúrával ellátott, akadálymentesített épület nagyjából 80-100 fő befogadására lesz alkalmas, és benne a látogatók korszerű digitális eszközök segítségével ismerhetik meg 1956 főbb eseményeit, valamint a parcellában nyugvók történetét. Itt lesz látható továbbá végtelenített formában a NÖRI gondozásban készülő dokumentumfilm is, amelyben ma is élő hősök idézik fel a forradalommal kapcsolatos emlékeiket.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×