INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Kína kénytelen volt másik filmet nevezni a legjobb idegen nyelvű film Oscar-mezőnyébe

InfoRádió / MTI
Kína az utolsó pillanatban kénytelen volt visszavonni Jean-Jacques Annaud kínai-francia koprodukcióban készült Farkastotem című háromdimenziós alkotását a legjobb idegen nyelvű film Oscar-mezőnyéből, mivel a film nem felelt meg az előírásoknak, a kínai filmiroda a Go Away Mr. Tumor című romantikus komédiát nevezte - közölte vasárnap az Hszinhua hivatalos hírügynökség.

Az állami műsorszórásért felelős hatóság lapja, a China Film News szombaton adta hírül, hogy az amerikai filmakadémia illetékesei október 5-én arról tájékoztatták a kínai filmirodát, kevés a kínai nemzetiségű filmes a koprodukció kreatív személyzetének soraiban, és ezáltal nem felel meg a nevezési szabályoknak.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjának szabályzata kimondja, "a nevező országnak tanúsítania kell, hogy film kreatív stábját túlnyomó részt az adott ország állampolgárai vagy rezidensei alkotják".

A Farkastotem széles körű nemzetközi részvétellel készült, a neves francia filmrendező mellett például James Hornes amerikai filmzeneszerző írta az Annaud Lü Csia-min 2004-ben kiadott azonos című, nagysikerű regénye alapján forgatott film zenéjét. Az életrajzi ihletésű mű a ma már hatvanas évei végén járó író életének azt a korszakát idézi fel, amelyet a mongóliai pusztán kellett eltöltenie a kulturális forradalom évei alatt.

A kínai színészekkel forgatott film mintegy 40 millió dollárba (11 milliárd forintba) került, amelynek 80 százalékát Kína finanszírozta. A produkció az állami fenntartású China Film Group támogatásával született.

Az új nevezett, a Go Away Mr. Tumor azt mutatja be, miként birkózik meg rákbetegségével egy optimista nő. A komédia nagy sikert aratott a kínai mozikban, több mint 500 millió jüan értékben váltottak rá mozijegyet.

A címlapról ajánljuk