eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Raif Badavi szaúdi blogger kapta a PEN Pinter-díj nemzetközi társdíját

Az "iszlám megsértéséért" ezer korbácsütésre és tíz év börtönre ítélt Raif Badavi kapta kedden a PEN Pinter-díj nemzetközi társdíját, amelyet évente egy nézetei miatt üldözött írónak ítélnek oda.

Az International Writer of Courage elnevezésű díj kitüntetettjét az idei PEN Pinter-díjas James Fenton brit költő, újságíró, kritikus, az Oxfordi Egyetem volt professzora és az angol PEN-bizottság választotta ki.

"Badavi liberális céljainak egyszerűsége - szinte visszafogottsága - és a miattuk rá kiszabott büntetés kegyetlensége közötti ellentét indított meg" - fogalmazott Fenton. A szerző hozzáfűzte, hogy Szaúd-Arábia "a felfoghatatlan kegyetlenség világa, de szorosan kapcsolódik a mieinkhez üzleti, stratégiai, katonai és diplomáciai szálakkal".

A díjat a blogger képviseletében a Wikipédia társalapítója, Jimmy Wales vette át, aki hangsúlyozta: reméli, hogy az elismerés "segít elhozni a szabadságot Raif Badavi számára". Wales egyúttal bírálta a brit külügyminisztériumot, mert a tárca korábban közölte, a szaúdi bírósági eljárás kommentálása "beavatkozásnak" számítana.

Badavi januárban kapta meg az első 50 korbácsütést. A nyugati országok élesen kritizálták a királyságban uralkodó emberi jogi állapotokat, köztük a szaúdi nők helyzetét és azt, hogy korlátozó törvények sújtják a politikai és vallási állásfoglalásokat.

A szaúdi hatóságok márciusban visszautasították a bírálatokat, és leszögezték, hogy az ország bíróságai függetlenek, és a királyság alkotmánya biztosítja az emberi jogok védelmét, mivel az iszlám saría vallásjogon alapul.

Badavit egy dzsiddai bíróság ítélte el, mivel egy blogjában kritizálta a szaúdi papságot, és az ország jelenlegi vallásgyakorlatának megváltoztatására szólított fel.

Szaúd-Arábiában az iszlám szigorú vahhabita irányzatát gyakorolják, nem engedélyezett más hit nyilvános gyakorlása. Egy tavaly hozott új törvény az ateizmust is a terrorista veszélyek közé sorolta.

Enszaf Haidar, Badavi felesége, aki három gyermekükkel a kanadai Quebecben él, most éppen európai körúton jár, hogy férje szabadulásáért kampányoljon. Kedden Szaúd-Arábia bécsi nagykövetsége előtt tiltakozott néhány tucatnyi támogató társaságában.

Az English PEN 2009-ben alapította a Pinter-díjat az egy évvel korábban elhunyt Nobel-díjas angol drámaíró, Harold Pinter tiszteletére. Átadását minden évben Pinter születésnapjához, október 10-hez időzítik, idén október 6-án nyújtották át a British Libraryben. A hagyományokhoz híven a ceremónián jelentették be a nemzetközi társdíj, a Pinter International Writer of Courage Award díjazottját.

A PEN Pinter-díjat tavaly Salman Rushdie, a társdíjat Mazen Darvis szír jogász, újságíró kapta.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×