INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A Texasi Egyetem 2,2 millió dollárt fizetett Gabriel García Márquez archívumáért

InfoRádió / MTI
A Texasi Egyetem 2,2 millió dollárért (589,3 millió forint) vásárolta meg Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író értékes archívumát az író családjától.

Az austini egyetem központi irodalmi archívuma, a Harry Ransom Központ novemberben nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, mennyit fizetett a tavaly elhunyt író írásait és tárgyi emlékeit felölelő gyűjteményéért, köztük a Száz év magány című regény kéziratanyagáért. Arra hivatkozott, hogy az ár felfedése veszélyeztetné a jövőbeni vásárlásokról folyó tárgyalásokat.

Az AP amerikai hírügynökség keresete alapján a főügyész február 19-én úgy döntött, hogy az intézménynek fel kell fedni a vásárlásról kötött szerződést.

Jen Tisdale, az archívum szóvivője szerdán közölte, hogy 2,2 millió dollárt fizettek, ám az egyetem egyelőre nem hozta nyilvánosságra a szerződést.

A megvásárolt Márquez-gyűjtemény több mint 50 év kéziratait öleli fel, köztük tíz könyvet, illetve azt a beszédet, amelyet a szerző a Nobel-díj átvételekor mondott 1982-ben. Az archívummal Márquez több írógépe és számítógépe, fotóalbuma és emlékkönyve is az egyetemhez került. A gyűjtemény írott anyaga zömmel spanyol nyelvű. A Texasi Egyetem könyvtára a teljes anyag egy részének digitalizálását tervezi, hogy könnyebbé tegye a hozzáférést.

A Harry Ransom Központ számos értékes archívumot vásárolt meg az elmúlt években, és mindig feltárta, mennyit fizetett értük.

2005-ben 5 millió dollárért szerezte meg Bob Woodward és Carl Bernstein újságíróknak a Watergate-botrányról írt cikksorozatát, dokumentumait. 2,5 millió dollárt fizetett Norman Mailer amerikai író archívumáért 2008-ban és 1,5 millió dollárért szerezte meg J. M. Coetzee Nobel-díjas író irodalmi hagyatékát 2011-ben.

A Ransom Központban található olyan irodalmi nagyságok archívuma, mint William Faulkner és James Joyce. Samuel Beckett, T. S. Eliot, Ernest Hemingway és John Steinbeck Nobel-díjas írók számos kéziratát is a központ őrzi.

A címlapról ajánljuk