INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Mintegy 80 millió forintból újultak meg a sümegi vár kiállításai

InfoRádió / MTI
Több mint 80 millió forintot költöttek a sümegi vár állandó kiállításainak bővítésére és új tárlatok létrehozására - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón a várban.

Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője elmondta: a sümegi vár üzemeltetői az Új Széchenyi Terv keretében 2012-ben nyertek el 40,9 millió forintot az országos jelentőségű kiállítóhely fejlesztéshez, amely nemcsak a vár, hanem a város és a kistérség turisztikai vonzerejét is növeli. Hozzátette: a támogatás "fejében" az üzemeltetők azt vállalták, hogy évente százezer látogatót fogadnak.

Ifj. Papp Imre várkapitány felidézte, hogy a szülei közel húsz évvel ezelőtt kezdték meg a korábban romos vár újjáépítését, korszerűsítését, a bemutatóhelyek kialakítását, együttműködve az állammal és a használati jogokkal rendelkező helyi önkormányzattal. Hozzátette: húsz év alatt könnyen megközelíthetővé tették a várat, ahol számos programmal várták a látogatókat.

Az állandó kiállításaikat eddig önerőből fejlesztették, azonban az Új Széchenyi Terv keretében elnyert 40,9 millió forintos támogatással, összesen több mint nyolcvanmillió forintból új bemutatóhelyeket hoztak létre, illetve a meglévő állandó kiállításokat bővítették - fűzte hozzá.

Tájékoztatása szerint a korhű kiállításokhoz szakértők segítségét is igénybe vették. Új bemutatóhelyként jött létre a berendezett püspöki lakószoba és a tanácsterem az öregtoronyban, az alsó szinten pedig a korabeli konyha és az éléskamra.

Emellett - többek között - új bútorokkal rendezték be, bővítették a várkápolnát, a darabontok szobáját, a kapuközben pedig ágyúállásokat alakítottak ki. A sütőházat, a bognárműhelyt, a kovácsműhelyt a középkorra jellemző használati tárgyakkal, eszközökkel, szerszámokkal szerelték fel.

A címlapról ajánljuk