eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mintegy 80 millió forintból újultak meg a sümegi vár kiállításai

Több mint 80 millió forintot költöttek a sümegi vár állandó kiállításainak bővítésére és új tárlatok létrehozására - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón a várban.

Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője elmondta: a sümegi vár üzemeltetői az Új Széchenyi Terv keretében 2012-ben nyertek el 40,9 millió forintot az országos jelentőségű kiállítóhely fejlesztéshez, amely nemcsak a vár, hanem a város és a kistérség turisztikai vonzerejét is növeli. Hozzátette: a támogatás "fejében" az üzemeltetők azt vállalták, hogy évente százezer látogatót fogadnak.

Ifj. Papp Imre várkapitány felidézte, hogy a szülei közel húsz évvel ezelőtt kezdték meg a korábban romos vár újjáépítését, korszerűsítését, a bemutatóhelyek kialakítását, együttműködve az állammal és a használati jogokkal rendelkező helyi önkormányzattal. Hozzátette: húsz év alatt könnyen megközelíthetővé tették a várat, ahol számos programmal várták a látogatókat.

Az állandó kiállításaikat eddig önerőből fejlesztették, azonban az Új Széchenyi Terv keretében elnyert 40,9 millió forintos támogatással, összesen több mint nyolcvanmillió forintból új bemutatóhelyeket hoztak létre, illetve a meglévő állandó kiállításokat bővítették - fűzte hozzá.

Tájékoztatása szerint a korhű kiállításokhoz szakértők segítségét is igénybe vették. Új bemutatóhelyként jött létre a berendezett püspöki lakószoba és a tanácsterem az öregtoronyban, az alsó szinten pedig a korabeli konyha és az éléskamra.

Emellett - többek között - új bútorokkal rendezték be, bővítették a várkápolnát, a darabontok szobáját, a kapuközben pedig ágyúállásokat alakítottak ki. A sütőházat, a bognárműhelyt, a kovácsműhelyt a középkorra jellemző használati tárgyakkal, eszközökkel, szerszámokkal szerelték fel.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×