eur:
389.32
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A tízparancsolatot tartalmazó ősi tekercset állítanak ki

Kétezer éves, a bibliai tízparancsolatot tartalmazó tekercset állítanak ki New Yorkban.

A rendkívül jó állapotban lévő ősi pergamentekercset most először csodálhatja meg a New York-i közönség. A törékeny lelet tíz napig lesz látható a Discovery Times Square kiállítóterem pénteken megnyílt tárlatán, mielőtt visszaviszik Izraelbe.

A pergamen a Kr.e. 50-Kr.u. 1 közötti időszakból származik. Egy Holt-tenger melletti barlangban fedezték fel 1952-ben. A New York-i kiállítás szervezői szerint a leletet szigorúan ellenőrzött fény- és páraviszonyok között kell tartani, hogy ne sérüljön.

"Kétezer éves kora ellenére a tízparancsolatot tartalmazó tekercs meglepően jó állapotban van - közölte Risa Levitt Kohn, a kiállítás kurátora. - Ha a látogatók közül valaki beszél héberül, akkor maga is megértheti a szöveget.

A tekercs a Mózes V. könyvéből (Deuteronomium) származó tízparancsolat szövegét tartalmazza, és feltehetőleg a bibliai alapelveket őrző, legjobb állapotban lévő tárgyi lelet. Valószínűleg imádsághoz használták.

A tárlaton nagyjából 900 másik tekercs is helyet kapott, amelyeket Holt-tenger melletti barlangokban fedeztek fel beduin pásztorok 1947 és 1956 között. Kiállították azt a bibliai tárgyi leleteket felvonultató legnagyobb gyűjteményt is, amelyet valaha bemutattak Izraelen kívül.

A felvonultatott tekercsek szerzőinek kilétét ma is homály fedi, és heves vita tárgyát képezi a kutatók és történészek között.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×