eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Jövő nyáron fejeződik be a kőszegi Jurisics-vár felújítása

A tervek szerint jövő júniusban nyitják meg újra a látogatók előtt a jelenleg még felújítás alatt álló kőszegi Jurisics-várat.

A munkálatok több hónapos csúszásban vannak, hiszen eredetileg a projekt kiírásában az szerepelt, hogy idén novemberre már befejeződik a felújítás, de már a pályázat bírálata is csúszott és a kivitelezés közbeszerzését sem tudták időben kiírni, ezért a végső határidőt 2012. június 30-ra módosították - mondta Rimányi Krisztina, az Európa Unió által is támogatott projekt vezetője az MTI-nek.

A beruházás 950 millió forintos költségéből 790 milliót biztosított az Európai Unió és a magyar állam támogatása, 160 millió forintot saját költségvetésének terhére Kőszeg önkormányzata vállalt. Jelenleg az építési, kivitelezési munkálatok zajlanak a várban, ezzel párhuzamosan megindult a belsőépítészeti munkák tervezése, illetve a későbbi állandó kiállítás tervezése.

Nemcsak a vár külseje és belseje újul meg teljesen, hanem a negyven éve látható állandó kiállítás is, amely a vár történetét mutatja be. A projektmenedzser elmondta, hogy az anyagot, amelyet a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságával közösen állították össze, számítógépekkel és kivetítőkkel interaktívvá teszik; erre szintén pályázati pénzt nyertek el. Az állandó kiállítások mellett időszaki kiállítások, tárlatok is lesznek.

Maga a vár épülete is megújul, korszerűsödik, például liftet építenek be, amely a mozgássérült látogatók számára is lehetővé teszi, hogy körbejárják az épületet, feljuthassanak a felső szintekre is.

A Jurisics-várban működött nyaranta a várszínház, amely az átépítés idejére más helyre költözött. A várnak jelenleg csak a külső része látgatható.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×