eur:
389.43
usd:
362.6
bux:
68696.07
2024. május 8. szerda Mihály

Ugyanúgy támogathatnák a cégek a kultúrát, mint a sportot

A tervek szerint ugyanúgy támogathatnák a cégek a kultúrát, mint a sportot, és 2013-tól átalakulhat a könyvtámogatás rendszere. Erről L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke beszélt.

A kultúra - illetve a Nemzeti Kulturális Alap - a támogatásáért cserébe társasági adókedvezményt adna az országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke. L Simon László, aki az NKA bizottságának elnöke is, közölte: az adótörvényhez várhatóan egy héten belül benyújtja ezt a módosító javaslatot.

Az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy a Fidesz gazdasági kabinetje támogatja a módosítást, és szerinte a frakció is fogja. Azt nem tudta megmondani, ez mennyibe kerülhet a költségvetésnek, de szerinte nem sok veszteséget okoz majd az államnak. A nagy támogatók beleszólást is kaphatnak a döntésekbe - vázolta a terveket.

L Simon László beszélt arról is, 2013-tól új könyvtámogatási rendszert kell létrehozni. Most nagyon sok könyv nem jut el az olvasóig, ezen szeretnének változtatni.

Újra kell gondolni a tudományos könyvkiadást, a folyóirat-kiadás is kiemelt terület lesz, és átlátható fesztiválfinanszírozásra is szükség van. A nagyobb fesztiváloknál három évre szóló pályázatot is elképzelhetőnek tart.

Beszélt arról is, hogy a kulturális bizottság benyújtott a parlamentnek az art és vidéki mozik támogatásáról szóló javaslatot. L Simon László szerint januárra, vagy januárban már felállhat az új kollégiumi rendszer a NKA-n belül: az eddigi 17 helyett 9 állandó szakkollégiummal, 150 helyett 72 kurátorral működik majd, várhatóan 2012 januárjától.

Noha jövőre várhatóan 20 százalékkal csökken a kulturális államtitkárság költségvetése, összességében az állam által kultúrára fordított források nem maradnak el az idei szinttől. A kérdésre, hogy a kulturális, művészeti intézményeknél jövőre várható-e leépítés, miután a bérköltségre 20 százalékkal kevesebb jut, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter azt válaszolta: a költségvetésben nincs benne, hogyan oldják ezt meg. A miniszter szerint a mindenesetre a jelenlegi gazdasági helyzetben át kell gondolni, hogy mit finanszíroz az állam.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×