eur:
390.21
usd:
364.2
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyar zsűritag is lesz a cannes-i fesztiválon

Teljessé vált szerdán a The Artist című filmmel a 64. cannes-i filmfesztivál versenyprogramja - jelentették be a szervezők. Az is ismertté vált, hogy Vezér Éva, a Magyar Filmunió elnöke tagja lesz az elsőfilmesek szekciójában ítélkező zsűrinek.

A dél-franciaországi seregszemlén húsz film száll versenybe a legjobbnak járó Arany Pálmáért, utolsónak Michel Hazanavicius rendező The Artist című fekete-fehér munkáját válogatták be a programba. Az alkotás révén újabb francia munka került - késve - a versenybe.

A The Artist a film hőskorát idézi fel, a forgatókönyvet a rendező írta. Az alkotás az 1927 és 1931 közötti Hollywoodba kalauzolja a nézőket. A főhős George Valentin - Jean Dujardin alakításában -, a némafilmek hőse.

A május 11-én kezdődő fesztiválon így négy francia mű indul az Arany Pálma-díjért, de versenyben lesznek Pedro Almodóvar, Aki Kaurismäki, Nanni Moretti és Lars von Trier filmjei is.

A szervezők azt is bejelentették, hogy az Un Certain Regard (Egy bizonyos szemszögből) elnevezésű szekció zárófilmje május 21-én Andrej Zvjagincev Elena című filmje lesz.

A nagy jelentőségű szekció zsűrijének elnöke Emir Kusturica szerb rendező, tagjai pedig Elodie Bouchez francia színésznő, Peter Bradshaw, a The Guardian című brit lap kritikusa, Geoffrey Gilmore, a Tribeca New York-i filmfesztivál művészeti igazgatója, Daniela Michel, a mexikói, moreliai fesztivál igazgatója lesz.

A legjobb elsőfilmeknek szentelt Camera d'Or (Arany Kamera) szekció zsűrijét a dél-koreai rendező, Bong Dzsun-ho vezeti, tagjai között foglal helyet, Vezér Éva mellett, többek közt Daniela Heymann francia kritikus és Robert Alazraki operatőr.

A fesztivál május 22-én ér véget, a seregszemlén két magyar alkotást, Az álom másik oldalán és a Csicska című filmet láthatják az érdeklődők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×