INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Per Olov Enquist kapta a Budapest Nagydíjat

Infostart / InfoRádió
Per Olov Enquist a 18. budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. A rendezvény megnyitóján a svéd író átvehette Tarlós István főpolgármestertől a Budapest Nagydíjat.

Az 1934-ben született író elmondta, hogy a bűn kérdése mindig is sokat foglalkoztatta. A vallásos háttérnek, az elszigetelt világnak talán szerepe van abban, hogy falujából öt író is kikerült.

Az Egy másik élet című könyv hosszú, hosszú élet után az őszinteség jegyében születhetett meg - mondta Per Olov Enquist.

"Pályafutásom elején eldöntöttem, hogy nem fogok önéletrajzot írni. A nyolcvanas években az alkoholizmussal harcoltam, erről soha nem akartam írni. Új kultúrákat, új országokat fedeztem fel, és ekkor minden jónak tűnt. Briliáns karrier várt rám, viszont akkor szembesültem ezzel a problémával, amit csak később sikerült leküzdeni" - fogalmazott.

Az Egy másik élet című regénye egyfajta önéletrajz. Ennek kapcsán Per Olov Enquist elmondta: családjáról nem ír legújabb könyvében. Az író háromszor nősült, gyerekei és unokái vannak. Úgy gondolta, csak magáról ír meg mindent, másokat nem akart belevonni.

Esterházy Péter laudációjában azt mondta: Enquist nem bonyolítós, hanem mesélős író, aki bár tisztában van az elbeszélés nehézségeivel, de azok hidegen hagyják.

"Enquistet jó olvasni, sőt, könnyű olvasni. Kidolgozott egy regényfajtát, amely az esszé, a dokumentum, a fikció, az oknyomozó riport keveréke, változó arányokkal, saját kéznyommal" - mondta pályatársáról.

Méltatásában Tarlós István főpolgármester arra emlékeztetett, hogy a svéd író igazi világpolgár, nemzetközi szintű gondolkodó, aki bejárta a világot. Kiemelte, hogy számára megtiszteltetés, hogy ilyen kiváló alkotónak nyújthatja át a díjat.

A díj átvétele után Per Olov Enquist elmondta, büszke a Budapest Nagydíjra, amelyet egy olyan csodálatos helyen vehetett át, mint a magyar főváros.


A címlapról ajánljuk