eur:
388.58
usd:
361.43
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Nem kell irodalmi díj a bestseller szerzőnek

John le Carrét életműve elismeréseként jelölték szerdán a tekintélyes Man Booker-díjra, ám a brit író nyomban kérte neve levételét a jelöltek listájáról, mondván: nem versenyez irodalmi díjakért.

A regényíró több mint húsz könyv - köztük A kém, aki bejött a hidegről és Az elszánt diplomata - szerzőjeként adott rangot a kémműfajnak mind az irodalomban, mind a filmművészetben. A Man Booker Nemzetközi Díj zsűrije azon 13 író közé válogatta be, akik közül az idei díj nyertese kerül ki.

A 60 ezer fonttal (18,2 millió forinttal) járó elismerést minden második évben egy élő szerző kapja irodalmi munkássága elismeréseként. Korábban Alice Munro, Chinua Achebe és Ismail Kadare is elnyerte a Man Booker-díjat. A díj kapcsolatban áll a Man Booker Irodalmi Díjjal, amivel évente a legjobbnak választott irodalmi művet ismerik el.

Az irodalmi munkásságukért jelölteket háromtagú zsűri válogatja ki, majd leszűkítik a jelöltek körét, és erről a listáról nevezik meg a győztest.

A 79 esztendős Le Carré kiadója útján közölte: "rendkívül hízelgőnek" tartja a jelölést, de hangsúlyozta, hogy nem versenyez irodalmi díjakét, és kérte, hogy vegyék le a nevét a listáról.

Rick Gekoski, a zsűri elnöke azonban tisztelettel visszautasította az író kérését. "John le Carré neve természetesen a listán marad" - közölte, hozzáfűzve, hogy nagy csodálói az író munkáinak.

A díj befutói között szerepel még többek között Phillip Roth amerikai regényíró, az ausztrál David Malouf, Rohington Mistry indiai származású kanadai író és két kínai szerző: Vang Anji (Wang Anyi) és Szu Tung (Su Tong).

A 2011-es díjnyertes nevét május 18-án jelentik be Sydneyben.

A Man Booker Nemzetközi Díjat és a Man Booker Irodalmi Díjat egyaránt a Man Group PLC támogatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×