eur:
389.63
usd:
362.78
bux:
67980.8
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

PISA felmérés: Dél-Korea és Finnország az élen, Magyarország javított

Dél-Korea és Finnország végzett az élen a 15 évesek olvasási készségét vizsgáló PISA felmérésben, amelynek során első alkalommal kutatták a gyerekek képességét a digitális információk feldolgozására - derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataiból.

A felmérés a matematikára és természettudományos tárgyakra is kiterjedt, több mint hetven ország félmillió diákja vett részt benne. A magyar diákok olvasási eredményei javultak, továbbra is meghatározó viszont a tanulók teljesítményében társadalmi hátterük.

Dél-Koreát és Finnországot követően Hongkong, Szingapúr, Kanada, Új-Zéland és Japán végzett az élmezőnyben. Először vett részt külön a felmérésben Kína sanghaji körzete, amely az összes többi vizsgált országot lekörözte, beleértve a matematikai és természettudományos területeken mutatkozó eredményeket. A sanghaji 15 évesek több mint negyede mutatott fejlett matematikai gondolkodási készséget komplex problémák megoldására, míg az OECD tagállamaiban ez az arány csak három százalék.

A jobb oktatási eredmények megbízható előrejelzést jelentenek a jövőbeni gazdasági növekedésre nézve - mondta Angel Curría, az OECD főtitkára. - Noha a bruttó hazai termék és az oktatási eredmények még mindig összefüggnek, a PISA azt mutatja, hogy két hasonló gazdasági helyzetű országban mutatkozhatnak jelentősen eltérő eredmények. Ez jelzi, hogy már idejemúlt az a vélekedés, miszerint a világ gazdag és jól képzett, illetve szegény és rosszul képzett országokra oszlik - tette hozzá.

Néhány országban, így Magyarország mellett Chilében, Izraelben, Lengyelországban, Portugáliában, Dél-Koreában és Németországban jelentős javulás mutatkozott az olvasási készségben. A matematika területén Mexikó, Törökország, Görögország, Portugália, Olaszország és Németország ért el gyors fejlődést. A természettudományi tárgyakban Törökország, Portugália, Dél-Korea és Olaszország mellett Norvégia, az Egyesült Államok, valamint Lengyelország tette meg a legnagyobb lépést.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a lányok minden országban megelőzték a fiúkat, méghozzá átlagosan egy iskolaévvel járnak fiú diáktársaik előtt. A nemek közötti szakadék 2000 óta egy országban sem szűkült, Franciaországban, Izraelben, Dél-Koreában, Portugáliában és Svédországban még nőtt is. Ezt tükrözi, hogy a fiúk egyre kevésbé lelik örömüket az olvasásban.

A vizsgálat rávilágított, a jól teljesítő iskolarendszerekben rendszerint elsőbbséget élvez a tanárok fizetése az osztályok nagyságával szemben.

A buktatás gyakoribb aránya gyakran azokban az országokban mutatkozik, ahol rosszak az összesített eredmények. A legtöbb évismétlés Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és Spanyolországban van.

Az ezredfordulón mért 69 százalékról 64 százalékra csökkent azoknak a diákoknak a száma, akik élvezetet lelnek az olvasásban - mutatott rá a felmérés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×