eur:
390.96
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hatalmas adósságot örökölt a József Attila Színház új vezetősége

Várhatóan 102 millió forintos hiányra dolgozza le az év végéig a József Attila Színház azt a 272 millió forintos adósságállományt, amellyel idén nyáron az új vezetőség átvette az intézményt - mondta az InfoRádiónak a teátrum igazgatója. Méhes László közölte azt is, hogy az elmúlt hónapok megszorításai eredményeképpen a korábban tervezett repertoárral, nagyobb előadásszámmal működhet tovább a színház.

Az igazgató július kilencedikén tudta meg a könyvvizsgálótól, hogy a színház tartozása bruttó 272 millió forintra rúg. Méhes László közölte: akkor derült ki az is, hogy az intézmény az állami támogatás háromnegyedét elköltötte, a kassza üres, és az augusztusi fizetésekre sincs pénz.

Az új vezetőség vizsgálatot indított, szigorú gazdálkodást rendelt el, emellett nekilátott kidolgozni a likviditási tervet. Ennek köszönhetően a színház tartozása december 31-ig várhatóan 102 millióra csökkenhet, ami azt jelenti, hogy hat hónap alatt az adósság jelentős részét sikerül ledolgozni - ismertette Méhes László.

Az igazgató elmondta: az intézkedések között szerepel a ház fenntartási költségeinek és a telefonhasználatnak a drasztikus csökkentése, az előadások, illetve a tájelőadások számának emelése, a művészek és a dolgozók fizetésének tíz, a vezetőség járandóságának húsz százalékos csökkentése három, illetve négy hónapig.

A törvényes gazdálkodás érdekében a jövőben belső ellenőröket is alkalmaz a színház - mondta Méhes László, aki az auditorok jelentésének eredménye alapján vizsgálatot kért a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától. Azt szeretné kideríttetni, lehettek-e az intézményben gazdasági visszaélések.

Úgy vélekedett az igazgató, hogy az elmúlt tíz esztendőben a színház tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért. Méhes László közölte azt is, hogy a likviditási terv részeként elhatározták, nem kérnek külső segítséget, az üzleti terven pedig nem változtatnak.

Elmondta: pályázatában olyan tervek is szerepeltek, amelyek pénzigényesek. Ezek megvalósítását nyilvánvalóan el kell halasztani egy-két évvel. A konszolidációs elképzelések 2012 végére már csak tizennégymilliós adóssággal számolnak, és akkor el lehet majd  gondolkodni a pályázatban leírt tervekről - fűzte hozzá Méhes László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×