eur:
390.74
usd:
366.09
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Betanult improvizáció alapján dolgozik Cakó Ferenc

Hatvanadik születésnapját ünnepli Cakó Ferenc animációs filmrendező, grafikus, az élő homokanimáció nemzetközi hírű művésze és a Sebaj Tóbiás, valamint a Zénó gyurmasorozatok megalkotója. Ez alkalomból a homokfestészetről, népszerű munkáiról és aktuális terveiről beszélt az InfoRádiónak.

Betanult improvizáció - így jellemezte munkáit Cakó Ferenc, az élő homokanimáció nemzetközi hírű művésze, aki csütörtökön ünnepli hatvanadik születésnapját.

Az animációs filmrendező az InfoRádiónak azt mondta: célja a közönség megörvendeztetése azzal, hogy élőben, a közönség előtt zenére homokrajokat készít. A zene dinamikája is befolyásolja, hogy gyorsabban vagy éppen lassabban rajzol - tette hozzá.

Cakó Ferenc készítette a Sebaj Tóbiás és a Zénó című gyurmasorozatokat is. Egy három perces epizód elkészítése egy hónapig tartott - emlékezett vissza. Sebaj Tóbiás történeteit Csukás István dolgozta ki, majd a Zénót már Cakó Ferenc írta.


November elején Spanyolország egyik legnagyobb nemzetközi filmes seregszemléjén, a valladolidi Nemzetközi Filmhéten nyert díjat Cakó Ferenc Érintés című homokanimációja. A művész kiemelte: további tervei is vannak, újabb filmen is dolgozik.

Cakó Ferenc beszélt arról is, hogy színházi feladatokat is kapott. A kaposvári Csiky Gergely Színház Gyermekek forradalma című monodrámájához készített háttér-homokanimációt, míg Szinetár Miklós a jövő tavasszal bemutatandó Macbeth című operához kérte fel hasonló munkára.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×