eur:
388.68
usd:
361.65
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

"John Lennon fellépése óta másképp forog a világ"

Világszerte megemlékeztek John Lennon hetvenedik születésnapjáról szombaton. Megidézte a zenész emlékét özvegye, Yoko Ono, aki fiával és Ringo Starr-ral, a Beatles egykori dobosával adott koncertet Rejkjavíkban, de sok rajongó gyűlt össze a Lennon tiszteletére rendezett eseményeken az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Indiában is. Az évforduló alkalmából az InfoRádió Sebők János zenekritikust kérdezte a zenész életművének és tetteinek jelentőségéről.

A XX. század egyik legbefolyásosabb embere, akinek életműve megváltoztatta a zene és kultúrtörténet menetét - így jellemezte John Lennont Sebők János zenekritikus John Lennont, a Beatles egyik alapítóját, aki a zenekar feloszlása után is meghatározó személyiség maradt.

Ezt bizonyítja az is, hogy egy 2002-ben készített kutatás során a Nagy-Britanniában élők John Lennont beválasztották minden idők legnagyobb britjeinek listájára, a nyolcadik helyre. Az első tízbe rajta kívül csak ketten kerültek be a XX. szátadból: Winston Churchill (akinek tiszteletére Lennon anyja, Julia fiát John Winstonnak nevezte el), és Diana walesi hercegnő.

Akadnak, akik szerint a tragikus sorsú zenész alakját olyan nagyságokéval lehet összevetni, mint Ghandi, hiszen a hatvanas évek végétől kezdve, a háborúellenes és polgárjogi mozgalmak virágzása idején tanúsított magatartása tömegekre hatott; azóta kicsit másképp forog a világ - vélekedett Sebők János.

Lennon, az örök kereső, lázadó figura, akinek megnyilvánulásait gyakran kísérték botrányok; éppúgy támadta a hagyományos establishmentet, mint a vaskalaposságot, a kispolgári csököttséget, a művészetekben pedig azt a megcsontosodott konzervativizmust, amit a rock and roll, a beat és később a rockzene is - tette hozzá a kritikus.

Dupla évforduló

John Lennon születésének hetvenedik, halálának pedig harmincadik évforulója van idén, az azonban még most sem világos, miért végzett a zenésszel 1980. december 8-án Mark David Chapman, akine szabadlábra helyezési kérelmét idén is elutasították.

Különböző politikai erők összecsapása állt a háttérben, amihez egyebek mellett a hadiipari lobbi is csatlakozott; ezek érdeke az volt, hogy ne változzon az adott politikai és társadalmi helyzet. Velük szemben álltak a diáktüntetők, a politikai mozgalmárok és a békeaktivisták, akiknem akaratát többek között John Lennon is képviselte.

Nem véletlen - magyarázta Sebők János -, hogy amikor a zenész az Egyesült Államokba költözött, a Nixon-adminisztráció az FBI és a CIA bevonásával mindent elkövetett annak érdekében, hogy elszigetelje és lehetetlenné tegye. Lennont és barátait, zenésztársait ügynökök figyelték, lakását lehallgatták, és azzal fenyegették, hogy nem adják meg neki a letelepedési engedélyt.


Lennon 1980-ban, ötévi visszavonult élet és gyereknevelés után tért vissza a közéletbe. Új lemezt adott ki (Double Fantasy), és - ma már tudjuk - december 13-án újabb tüntetésen készült részt venni, amelyet szakszervezeti mozgalmak szerveztek Los Angelesbe. Az akkori kormányzat potenciális veszélyforrásként tekintett a zenészre és a később csillagháborús tervekként elhíresült elképzelésekre, mert ő volt az a figura, aki képes lett volna ezek ellen tömegeket mozgósítani.

A gyilkosságteóriák képviselői szerint emiatt végzett Lennonnal New York-i otthona leőtt "programozott gyilkosként" Mark David Chapman, bizonyos politikai körök szándékát teljesítve.

PR-kapcsolat

Sebők János néhány évvel ezelőtt könyvet is írt John Lennonnak a második feleségével, Yoko Onóval töltött éveiről. A Dakota-ház fantomja című kötet szerzője szerint a zenész és a japán származású művész kapcsolata egy idő után PR-kapcsolattá alakult, amelyben Ono pótanya szerepet töltött be.

Elképzelését a kritikus azzal magyarázza, hogy a II. világháború elején született Lennonnak igen nehéz gyerekkora volt (amiről tavaly játékfilm is készült Nowhere Boy címmel) apja világcsavargó matróz volt, aki otthagyta a családját, anyja pedig lemondott róla - helyette a nővére, Mimi, és annak férje, George nevelte a kisfiút, konzervatív szellemben.

A gyerek lázadó, instabil személyiségű kamasszá, majd férfivá vált, aki egész életében anyakomplexussal küzdött, amire Ono egy idő után maga is ráébredt. Kapcsolatuk nem is volt felhőtlen, a két művész útjai másfél évre külön is váltak; ez idő alatt Lennon kettejük személyi titkárával, May Panggel Kaliforniába költöztt. A nő bátorította Lennont, hogy béküljön ki Paul McCartney-val, és töltsön több időt első feleségétől született fiával, amit az egykori Beatle meg is fogadott. A zenész és felesége végül 1975-ben költöztek ismét össze, októberben pedig megszületett fiuk, Sean.


{{keretes_cim}}

Liverpoolban első felesége és attól született fia leplezett le emlékművet, Rejkjavíkban pedig özvegye és második gyermeke egykori zenésztársa, Ringo Starr közreműködésével adott emlékkoncertet John Lennon születésének hetvenedik évfordulója alkalmából.

Cynthia Lennon a szobor bemutatása után úgy fogalmazott: "Azt hiszem, már nem gyászoljuk Johnt. Eljött az ünneplés ideje, ezért vagyunk itt."

Közben az izlandi fővárosban Yoko Ono, Julian Ono Lennon, George Harrison fia, Dhani és Ringo Starr is színpadra lépett, hogy zenével tisztelegjen a férj, apa, barát és zenésztárs emléke előtt.

Nemcsak Liverpoolban és Rejkjavíkban tartottak azonban megemlékezéseket: sok rajongó zarándokolt el a New York-i Central Parkba is, amelynek egyik terecskéjét Strawberry Fieldsnek nevezték el a Beatles egyik dalának címe nyomán, de Londonban, Újdelhiben, és Budapesten is megemlékeztek a könnyűzene és a békemozgalmak legendás alakjáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 04:00
×
×
×
×