eur:
388.68
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A házilag gyártott tankönyv olcsóbb

Két éves fennállását ünnepli az Írd meg a tankönyvet magad elnevezésű olaszországi pedagógusmozgalom. Az iskolák falai között gyártott tankönyvek szerzői első alkalommal országos találkozót tartanak.

A Federconsumatori fogyasztóvédelmi egyesület számításai azt mutatják, hogy a tanévkezdés 450 eurós kiadást jelent minden iskolásgyereket nevelő olasz család számára, és ez az összeg kizárólag a tankönyvre fordított kiadást fedezi. Füzetből és ceruzából talán olcsóbbat is találni, a tanárok által kiválasztott tankönyvet viszont nem lehet kevésbé drágára cserélni. A nagyobb testvértől örökölt vagy egy idősebb diáktól megvásárolt könyv sem segít mindig: előfordulhat, hogy a legújabb kiadásra van szükség, vagy a használt könyv túlságosan össze van firkálva.

A megoldást maguk a pedagógusok találták meg. Egyre több olasz gimnáziumi és szakközépiskolai osztályban használnak házilag gyártott tankönyvet. Az ebből tanító pedagógusok írják meg és ők is nyomtatják ki őket sokszorosítással. A szülőknek csak a papír- és a nyomtatási költséget kell megtéríteni, és tankönyvkiadásaik évi 35 euróra csökkennek.

"Ezek a könyvek nem csak kevesebbe kerülnek, sokkal érthetőbbek is, hiszen azok írják, akik használják is őket"- magyarázta az itáliai low cost-tankönyvek internetes honlapján (www.bookinprogress.it) a mozgalom vezetője, Salvatore Giuliano, a pugliai Bari városában található Majorana műszaki szakközépiskola igazgatója. Az általa vezetett oktatási intézményben az utóbbi két év alatt 30 ezer kötetet nyomtattak más olaszországi iskolák számára is.

"Tizenkét tanárkollégámmal közösen írtam meg a mindannyiunk használta tankönyvet"- mondta el az umbriai Gubbióban környezetvédelmet tanító Lucia Zoppis. Összesen háromszáz pedagógus csatlakozott már a csináld magad tankönyvmozgalomhoz. Első országos kiállításukat és vásárukat a szintén pugliai Brindisiben tartják a napokban.

A pedagógusok elégedettek, hasonlóképpen a diákok és szülők is, egyedül a kiadók fejezték ki nem tetszésüket. "Az iskolákban készült történelemkönyvek a XX. századi eleji ősnyomtatványokra emlékeztetnek. Az oldalakat egybefüggő szöveg lepi el fekete-fehérben, semmi kép, semmi színes kiemelés, amely megkönnyítené és kellemesebbé tenné a tanulást, a szerzői jogvédelem hiányáról már nem is beszélve"- nyilatkozta az olasz sajtónak a De Agostini kiadó tankönyv-részlegétől Michele Lessona.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×