eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rakovszky Zsuzsa: A Kossuth-díj megoldja a megélhetési gondjaimat

Most már teljesen az írásnak szentelhetem magam, a Kossuth-díj megoldja a megélhetési gondjaimat - nyilatkozta az InfoRádiónak Rakovszky Zsuzsa. A József Attila-díjas, Márai Sándor-díjas és Babérkoszorú-díjas író, költő jelentős és figyelemre méltó prózai munkásságáért vehette át hétfőn az újabb elismerést.

Mennyire lehet feldolgozni, ami Magyarországon történik? Miből tud merítkezni?

Személyes emlékekből, meg a környezetemből. Szerencsém van, mert nem Pesten élek, hanem vidéken, és megmaradt a gyerekkori környezetem. Nem kifejezetten irodalmi közegben töltöm a napjaimat, így megmaradt körülöttem a kapcsolatoknak az a rendszere, amiből talán könnyebb meríteni.

Mennyiben változtatja meg az életútját a Kossuth-díj?

Csúnya dolog, ha azt mondom, hogy a megélhetésben. Nagyon sok mindent csináltam az írás mellett, például fordítottam, szintén megélhetési okokból. Most már teljesen az írásnak szentelhetem magam.

Ma miként tud megélni Magyarországon egy író-költő?

Gondolom mindenki tisztában van azzal, hogy kizárólag az írásból, illetve a könyvekből nagyon nehéz megélni. Valamit dolgozni kell mellette, de ezt sem könnyű megtalálni. Jelenleg mindenki megpróbálja megoldani a helyzetét, a polgári szakmájától, az élethelyzetétől, és attól függően, hogy hol él. Nem tudom, hogy a kollégák hogy csinálják.

Ha ezzel a díjjal hazamegy, hogyan folytatódik a munka? Min dolgozik most?

Egy regényfélén dolgozom, a regény és fikció között valahol, amely egy 19. századi írónőnek az életéről szól.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×